Žiga Pretnar

Je sindikalist mlajše generacije, zaposlen v Jeku, javnem komunalnem podjetju Jesenice, kjer kot operativni vodja dela na področju zbiranja odpadkov, obenem pa je poleg svojega ustaljenega sindikalnega dela tudi redni udeleženec različnih aktivnosti Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) in nasploh znan sindikalni obraz s kopico najrazličnejših sindikalnih ter delavskih izkušenj.


Kakšna je tvoja dosedanja sindikalna pot?

Na začetku sem bil navaden član. Potem sem postal zaupnik enote in s tem član izvršnega odbora podjetniškega sindikata, nato so me izvolili za predsednika sindikata in potem še za predsednika območnega odbora. Zdaj sem aktiven tudi v republiškem odboru SKVNS, v pogajalski skupini za panožno kolektivno pogodbo in tako naprej.

Zakaj se ti zdi sploh pomembno biti sindikalno aktiven?

Menim, da bi bili brez sindikata vsi na zakonu o delovnih razmerjih, ki, kot vemo, določa samo zakonski minimum oziroma ne veliko več od tega. Tudi nekateri zaposleni pri nas so enkrat govorili, da saj sindikat nič ne počne, da od njega nič nimajo in podobno, pa sva potem jaz in naša območna sekretarka Tanja Krstova lepo predstavila tabelo, izvleček o tem, kaj zaposleni dobijo po zakonu, kaj prinaša panožna kolektivna pogodba, kaj izboljšuje podjetniška kolektivna pogodba … Smo pa zdaj v fazi dviga plač, ki poteka postopoma, zato imamo veliko doplačil do minimalne plače, kar seveda ni dobro. V firmi nas je sicer zaposlenih 114, od tega nas je približno polovica v sindikatu. Imeli smo več članov, a so nekateri odšli v pokoj, nove delavke in delavce pa načeloma težje prepričaš, da stopijo zraven. Sam jih sicer poskušam prepričati z več informacijami o tem, kaj lahko pridobijo s članstvom, na primer cenejše kredite, sindikalne izlete in druge ugodnosti …

 

Je treba v zvezi s tem omeniti še kaj?

Mogoče bi morali bolj poudarjati razliko med tistimi, ki so člani in članice, in med tistimi, ki niso. Tukaj bi bilo treba veliko narediti in to je stalna naloga. Morali bi bolj natančno pokazati kakšno pozitivno razliko med članom in nečlanom, na primer v obliki dodatka k plači ali česa podobnega, ponavadi taka finančna »spodbuda« najbolj zaleže. Tudi v našem sindikatu poskušamo to početi, dati ljudem nekaj več, na primer ob 8. marcu za naše članice, ob božiču za vse članstvo … Treba pa bo bolj delati tudi glede kartice ugodnosti ZSSS, da bo privlačnejša, saj je trenutno ponudba premajhna.

Kateri dosežek svojega sindikata bi posebej izpostavil?

Omenil bi obsežen dvig plač, ki je začel veljati s 1. januarjem 2020, ko nam je uspelo plače zvišati v taki meri, da smo nadoknadili ves zaostanek, ki se je nabral v preteklih letih. Ni pa bilo enostavno, saj smo pri naših lastnikih, občinah Jesenice in Žirovnica, naleteli na neodobravanje in nerazumevanje, našemu direktorju so med drugim vzeli pooblastila za pogajanja, čeprav smo se z njim skoraj vse že dogovorili; očitali so nam, da imamo prevelike plače, začeli pa smo tudi priprave na stavko. Pri tem smo se obrnili še na druge gorenjske občine, sam sem šel na primer v Kranjsko Goro, ki na Jesenice vozi odpadke. Šlo je za manever dodatnega pritiska. Bilo je zelo burno, na koncu pa nam je le uspelo. Je pa seveda treba omeniti, da je do dviga naših plač prišlo na račun zvišanja cen komunale, kar seveda pri ljudeh ni nikoli posebej dobro sprejeto, še posebej, če se te cene prej niso uskladile deset let. Slaba volja nekaterih je zato razumljiva. Sicer pa v podjetju, kar se tiče delovnih pogojev, opreme, delovnega časa, nimamo kakšnih velikih problemov. Nekaj let nazaj smo tudi zamenjali delovno opremo, prej smo imeli slabe obleke, zdaj pa smo šli z opremo kar nekaj razredov višje …

Kakšen pa mora biti po tvoje obraz sindikata?

Takole bom rekel: imeti mora zelo trdo kožo, kritik, ki priletijo z najrazličnejših strani, si ne sme preveč jemati k srcu. Ko se boriš s temi strukturami lastnikov, pride do marsičesa, tudi mene so ob volitvah v sindikat diskreditirali in širili laži, da naj bi bil proti dvigu plač. Na srečo me zaposleni poznajo in so takoj vedeli, da to niti slučajno ne drži.

Share