V letu 2024 mora Slovenija s spremembami pokojninskega in invalidskega zavarovanja prepričati Evropsko komisijo, da bo naredila ta del družbenega sistema vzdržen in ustrezen, sicer v okviru finančnega mehanizma Načrt za okrevanje in odpornost, ne bo dobila evropskih sredstev, namenjenih okrevanju po pandemiji koronavirusne bolezni. K temu se je zavezala že prejšnja vlada, katerakoli za njo pa jo mora izpeljati.

Stališča ZSSS se z izhodišči trenutnega ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skladajo v pomembnih načelih, to je, da je 40 let dela za polno pokojnino dovolj in da morajo biti pokojnine dostojne, torej takšne, da ne bodo omogočale le skromnega životarjenja, ampak človeka vredno življenje.

A tu so še podrobnosti, za katere ni nujno, da se z njimi strinjamo. In tu je še proces sprejema sprememb. Te gredo kot predlog najprej na vlado, potem pa še v usklajevanje z delodajalci in nazadnje v sprejem pred naše poslanke in poslance. Možnosti, da se predlog medtem spridi in na koncu ne bo po meri delavstva, je veliko, a sindikati se bomo kot v preteklosti tudi tokrat vztrajno borili za čim bolj ugodne pogoje za delavke in delavce. Vsak med nami lahko pri tem pomaga, zato je dobro o tem področju vedeti kar največ.

V letošnjem letu boste lahko v okviru projekta Moja pokojnina – moja pravica spremljali prispevke o številnih s pokojninami in upokojevanjem povezanih temah, ki bodo v skrajšani obliki objavljene enkrat mesečno v rednih številkah Delavske enotnosti. Berite jih, da ne boste rekli, da niste vedeli, in se pridružite sindikalnim vrstam, da bo tudi ta vaša pravica takšna, kot jo upravičeno pričakujete in si jo zaslužite.

Uredništvo Delavske enotnosti

Rubriko sofinancira:

Share