Spoštovati voljo ljudstva, ne interesov kapitala: Pismo sindikata delavcev trgovine predsedniku vlade

12. 6. 2020

Danes bodo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) obravnavali zakonski predlog, ki ga je na pobudo Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v proceduro vložila stranka Levica, po njem pa bi bile trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Včeraj pa so iz sindikata pisali tudi predsedniku vlade Janezu Janši. 

Spoštujemo vaš poziv k socialnemu dialogu ob pomembnem vprašanju nedeljskega zaprtja trgovin, piše generalni sekretar Ladi Rožič. In nadaljuje: »V tem oziru smo 5. 6. 2020 od Trgovinske zbornice Slovenije prejeli poziv k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v trgovinski dejavnosti, katerega namen je zaustavitev postopka sprejema sprememb zakona o trgovini. Za Sindikat delavcev trgovine Slovenije predlog Trgovinske zbornice Slovenije ni sprejemljiv, saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč̌ predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih.«

Vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta buri mnenje slovenske javnosti, a se zakon o trgovini v zadnjih dvanajstih letih ni bistveno spremenil, opozarja sindikat. »Ob tem vas vljudno prosim, da nam obrazložite, kako je mogoče, da se rezultat referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah iz leta 2003 ni nikoli udejanjil? Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala?« se sprašujejo.

V SDTS so s Centrom za družbene raziskave (CEDRA) maja letos izvedli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki razkriva, da kar 98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. 95 odstotkov vprašanih pa podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, opozarjajo v sindikatu,saj izjemno hude delovne obremenitve ne odtehta noben denar.

»Prav tako je treba razumeti, da upadu prometa v trgovinski dejavnosti primarno botruje upad prometa avtomobilske industrije, pri čemer so specializirane prodajalne z motornimi vozili ob nedeljah in praznikih že tradicionalno zaprte. Realni prihodek od prodaje živil se je v obdobju od januarja do aprila 2020 glede na enako obdobje leta 2019 pravzaprav povišal realno za 1,8 odstotka. Potrošniki se danes normalno vračajo v trgovine in ob tem se ne pritožujejo nad zaprtimi trgovinami ob nedeljah. Kje torej leži resnica?« se sprašujejo v SDTS. In zaključujejo: »Prav tako so številni trgovci in trgovke zaradi zlorabe sistema neenakomerne razporeditve delovnega časa s strani delodajalcev primorani v delo, ki presega 40 ur na teden. Redno zaposlenih v trgovinski dejavnosti primanjkuje, zato delodajalci te nadomeščajo s študentskim delom in agencijskimi delavci. Delodajalci si na ta način zagotovijo spoštovanje zakonodaje, a za kakšno ceno in na čigav račun

Javno pismo je v celoti dostopno tudi tukaj.

Share