Sindikat opozarja: Turizem in gostinstvo smo ljudje. Ki jim je treba prisluhniti in pomagati

11. 11. 2020

Širjenje okužb z novim koronavirusom ter zaprtje velikega dela javnega življenja, da bi jih omejili, prinašata izjemno težke čase za gostinstvo in turizem ter za zaposlene v omenjenih panogah, ki jih seveda ni malo. Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), edini reprezentativni sindikat v obeh panogah in s tem tudi edini podpisnik kolektivne pogodbe dejavnosti, je danes znova opozoril na težke razmere na terenu ter zahteval nove, celovitejše interventne ukrepe.

Ves čas sprejemanja vladnih »korona paketov« sodelujemo pri predlogih, včeraj, 10. novembra, pa je potekal strokovni svet za turizem, na katerem smo bili člani seznanjeni s 6. protikoronskim paketom in žal znova ugotovili, da večina predlaganih ukrepov ostaja le na papirju predlagateljev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Naj opozorimo, da je panoga gostinstva in turizma zaradi bolezni covid-19 še vedno ena najbolj prizadetih panog v Sloveniji in po svetu. V letošnjem letu je bila z vladnim odlokom (19. 10.) že drugič zaustavljena (z izjemo delitve hrane po sistemu »take away«) in marsikatera družba oziroma podjetje si še niso opomoglo od prvega zaprtja, opozarjajo v sindikatu. »Panoga je dobesedno že na kolenih, na kar smo tudi že javno opozarjali, vendar vlada in za to odgovorna ministrstva tega očitno ne želijo slišati! Sprašujemo se, koliko družb, hotelov, manjših lokalov, agencij, espejev itn. bo moralo še propasti, da bodo za to odgovorni vendarle pristopili k celovitemu reševanju panoge, ki prinaša letno tudi do 13 odstotkov BDP. Potreben je sprejem zakona izključno za panogi gostinstva in turizma, sicer lahko pričakujemo njun zlom!« Zato v sindikatu tudi podpirajo vladi že posredovan predlog delodajalske strani, ki pravi, da je nujen sprejem posebnega interventnega zakona za pomoč turizmu.

Nujni ustrezni ukrepi

Kaj pa bi se lahko zgodilo brez sprejetja ustreznih ukrepov? »Brez sprejetja ukrepov, ki bodo družbam omogočali preživetje že od prvega zaprtja naprej, delodajalci ponovno napovedujejo množična odpuščanja, do spomladi bi lahko ostalo brez dela še dodatnih 10.000 delavcev! Že zdaj lahko rečemo, da bodo takšne delodajalske odločitve imele katastrofalne in nepopravljive posledice za samo panogo. Zavedati se namreč moramo, da se že vsaj zadnjih pet let soočamo s kroničnim pomankanjem delavcev in da se jih večina ne bo želela vrniti nazaj,« poudarjajo. Ponoven zagon panoge pa nikakor ne bo mogoč brez ustreznega in kvalificiranega kadra. Nenazadnje tudi ne gre prezreti, da so plače v gostinstvu mizerne, da gre za neugoden delovni čas, težke delovne pogoje in podobno. Kaj bi torej te odpuščene delavce sploh lahko še prepričalo, da bi se želeli vrniti, se sprašujejo v sindikatu.

Turizem smo ljudje

Zato apelirajo na vlado in gospodarskega ministra, da se z vso odgovornostjo lotita reševanja položaja tako delodajalcev, ki si še od prvega zaprtja niso dovolj opomogli, in zaposlenih, ki so zaradi zaprtja družb in podjetij v vse večjih stiskah ter na robu preživetja. »Če ne bo pravočasnega ukrepanja odgovornih, bosta brezposelnost in revščina samo še naraščali,« so jasni. »Skupaj z delodajalci smo vladi in ustreznim ministrstvom ter Ekonomsko-socialnemu svetu predlagali 100-odstotno nadomestilo plače za čas čakanja na delo doma, saj je predlog v 6. protikoronskem paketu predvideva  le 80-odstotno nadomestilo. Če bo ostalo pri vladnem predlogu, pa delodajalci že napovedujejo vnovično odpuščanje,« še dodajajo.

Turizem smo ljudje. In treba nas je slišati tudi, ko ne ustvarjamo uspešnih turističnih zgodb v turizmu, pa ne zato, ker jih ne bi želeli, temveč zato, ker nam je bilo to z vladnim odlokom že drugič onemogočeno, zaključujejo svoj poziv v sindikatu delavcev gostinstva in turizma.

Share