Opozarjamo in svetujemo: Dopust je delavska pravica

13. 5. 2021

Spletna rubrika ZSSS svetuje je namenjena odgovorom na najrazličnejša vprašanja, težave, stiske ipd., povezane s svetom dela. Sprašujete lahko tudi vi: pišite nam (glejte spodaj) in pomagali vam bomo.

Vprašanje

Delam v gostinstvu, kjer smo bili pet mesecev doma na čakanju zaradi covidnih razmer. Imela sem še 11 dni lanskega dopusta, seveda sem ga hotela izkoristiti sedaj, ko bom imela primanjkljaj delovnih ur. Na to mi je delodajalec rekel, da mi je lanski dopust vzel, ker je sam moral kriti 80 odstotkov nadomestila plače. Zanima me, ali mi lahko brez vednosti in pogovora z menoj vzame celotni lanski dopust.

Odgovor

ZDR-1 določa način izrabe letnega dopusta v 162. in 163. členu, pri čemer ne daje delodajalcu pravice odrejati, kdaj bo delavec izrabil svoj letni dopust, saj gre za pravico delavca in ne delodajalca. Delavec mora sicer v skladu s prvim odstavkom 163. člena ZDR-1 pri izrabi letnega dopusta upoštevati potrebe delovnega procesa, kar pa delodajalcu ne daje pravice odrejati, kdaj bo delavec izrabil svoj dopust, temveč lahko posamezno prošnjo za izrabo dopusta le zavrne, pri čemer je potrebno to možnost razlagati restriktivno, kot izjemo in ne kot pravilo. Obenem pa je delodajalec dolžan spoštovati možnosti za počitek in rekreacijo delavca, njegove družinske obveznosti ter morebitne šolske počitnice šoloobveznih otrok.

Drugače je s prenesenim letnim dopustom, ki ga delavec ni izrabil v tekočem letu, saj je glede tega v tretjem odstavku 162. člena ZDR-1 določeno, da preostanek (neizrabljeni del) dopusta delavec izrabi v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta, v primeru odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka pa ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija, do 31. decembra naslednjega leta (četrti odstavek 162. člena ZDR-1). Pri tem moramo poudariti, da delodajalec niti v tem primeru ni svoboden pri določanju, kdaj bo delavec izrabil preostali dopust, saj v tem primeru ne bi šlo za dogovor, o katerem govori zakon, temveč za enostransko odločitev delodajalca in torej ponovno za prepovedano prisilno izrabo dopusta.

Glede na to, da je letni dopust delavska pravica, ki se izrablja v dogovoru med delavcem in delodajalcem, vam te pravice delodajalec ne more odvzeti. Svetujemo pa, da delodajalcu sporočite, kdaj konkretno bi želeli izrabiti lanski dopust, in se z delodajalcem glede izrabe dogovorite oziroma datumsko uskladite.

Simona Mali, služba pravne pomoči ZSSS

 

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Pišite nam na info@zsss.si in odgovorili vam bomo. Ne pozabite pa niti na naš časopis Delavska enotnost (uredništvo je dosegljivo na de@sindikat-zsss.si), ki vsakih 14 dni prinaša najboljše pravne nasvete in druge informacije o sindikalnem delu in boju. Naročite se in berite!

 

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share