Brez luči na koncu tunela: Zaposleni na upravnih enotah ponovno stavkajo

29. 1. 2024
Od danes do srede, 31. januarja, stavka okoli 80 odstotkov zaposlenih na upravnih enotah po državi, in sicer na skupaj 41 od 58 upravnih enot. Na 26 upravnih enotah, vključno z ljubljansko in mariborsko, bodo stavkali v torek in sredo, na 15 upravnih enotah pa so se odločili za enodnevno stavko na enega od treh stavkovnih dni.

Nazadnje so na upravnih enotah stavkali novembra lani, a od takrat po današnjih besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančiška Verka v pogajalskem procesu ni bilo napredka. Pojasnil je, da bi jim za preklic stavke vladna stran morala nekaj ponuditi, pri čemer je izpostavil, da so se v drugih delih javnega sektorja večinoma že dogovorili in poiskali rešitve za najslabše plačane in jim zagotovili plačilo nad minimalno plačo.
»Upravne enote so najslabše plačan sistem v državni upravi, v sindikatu zato zahtevamo, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih,« so jasni v sindikatu državnih organov.

Predlog vladne strani, da bi počakali in glavna vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, za sindikat ni sprejemljiv. Ministrstvo za javno upravo je sicer ponudilo kadrovsko pomoč najbolj obremenjeni ljubljanski upravni enoti z dodatnimi petimi ljudmi, a je to po mnenju sindikata ob takšnem številu nerešenih upravnih postopkov prej sol na rano; samo na omenjeni ljubljanski upravni enoti jih po njihovih navedbah na reševanje čaka 14 tisoč. Ob tem v oči bode tudi dejstvo, da imajo nekdanji zaposleni zaradi sramotno nizkih plač tudi nezavidljivo nizke pokojnine. Kot primer je Slobodan Vuk, predsednik sindikata delavcev zaposlenih v upravni enoti Ljubljana Bežigrad, izpostavil nekdanjo sodelavko UE Ljubljana, ki je prejela informativni izračun za polno pokojninsko dobo v višini 494,70 evrov.

Tudi ZSSS v celoti podpira prizadevanja stavkajočih delavk in delavcev na upravnih enotah po Sloveniji ter Sindikata državnih organov Slovenije. Podporo izražajo tudi drugi sindikati, člani družine ZSSS, v priponki tudi podpora Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Svobodnega sindikata Slovenije in Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. Več tukaj.

Od danes do srede, 31. januarja, stavka okoli 80 odstotkov zaposlenih na upravnih enotah po državi, in sicer na skupaj 41 od 58 upravnih enot. Fotografiji Miha Poredoš

 

Tudi pomanjkanje pravosodnih policistov vse večje

Medtem ko so na upravnih enotah znova izvedli stavko, se zaposleni v zaporskem sistemu bojijo posledic pomanjkanja pravosodnih policistov in bivalnega prostora v slovenskih zaporih. Stanje je postalo tako kritično, da so po podatkih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v ljubljanskem zaporu prostorske kapacitete zaprtih več kot dvakrat presežene. Ta prezasedenost predstavlja varnostno tveganje, obenem pa se ne izvajajo tudi vsa spremstva na obravnave na sodišča. Preobremenjeni so tudi delavke in delavci na inšpektoratih. Njihovo zelo zahtevno delo s posebnimi pooblastili in odgovornostjo, ki jih predpisuje zakonodaja, ni ustrezno ovrednoteno, saj ne odraža pristojnosti, strokovnosti in odgovornosti, ki je potrebna, opozarjajo v SDOS, pristojnim pa so svoje zahteve podrobno utemeljili v dopisu. V njem so opozorili tudi na slab položaj javnih uslužbencev države in uprav lokalnih skupnosti v primerjavi s preostalimi javnimi uslužbenci. Njim je namreč omejena tudi možnost stavke, saj je njihovih nujnih opravil toliko, da bi stavka pomenila, da svojih obveznosti niso opravili in kršijo predpise. Sindikat je ogorčen predvsem zaradi nesorazmerij pri vrednotenju dela na povsem primerljivih delovnih mestih, pa tudi zaradi prezrtih opozoril »o razmetavanju javnega denarja, ko gre za neracionalno rabo javnih sredstev in dobesedno nenehno produkcijo sekretarskih in podsekretarskih delovnih mest«.

Share