Sindikat delavcev trgovine proti odredbi za možnost odprtja prodajaln, ki naj bi bila v ponedeljek vendarle preklicana

18. 8. 2023

Strahovite poplave, ki so na začetku meseca zajele velik del Slovenije, niso povzročile le ogromne gmotne škode in številnih stisk ljudi, temveč so poskrbele tudi za izredne razmere, v imenu katerih je bilo izjemoma dovoljeno tudi kaj, kar sicer, v »mirnih časih«, ni.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) so tako danes znova opozorili, da 5. avgusta izdana Odredba za možnost odprtja prodajaln ne sme postati poskus umika veljavne zakonodaje, ki ureja pravice zaposlenih v trgovinski panogi. Delavke in delavci v trgovinski dejavnosti iz vse Slovenije namreč zahtevajo omejitev njene krajevne in časovne veljavnosti, saj lahko trenutno vsak delodajalec s svojo delovno silo razpolaga po lastni presoji, tako z vidika odrejanja dela na drugih lokacijah po Sloveniji kot tudi z vidika optimizacije števila zaposlenih na posameznih lokacijah. Odredba je namreč povozila zakonodajo in pustila prazen prostor za številne interpretacije. V ponedeljek naj bi bila sicer vendarle preklicana.

Glavni problem je bil v tem, da odredba ni določala krajevno kje in časovno do kdaj naj bodo trgovine odprte ter kako naj se delovna sila razporedi. Kljub izrednim razmeram v državi pa posamezne trgovske verige na razmere niso gledale zgolj solidarnostno, pač pa je njihov glavni cilj ostal dobiček. Tako smo bili minule dni priča, kako so bile določene prodajalne odprte tudi v nedeljo in na dela prosta dneva in to ne zgolj v regijah, ki so utrpele škodo zaradi naravnih ujem. Trgovci so zaradi optimizacije stroškov tudi zmanjševali število zaposlenih v prodajalnah, od njih pa zahtevali enako ali celo višjo učinkovitost. »Opažamo, da so nekatere trgovine na ogroženih območjih praktično prazne, saj je (oziroma je bil) dostop do njih onemogočen in so bile na voljo le majhnemu številu kupcev, ki imajo trenutne prioritete usmerjene v reševanje in oskrbo domov ter ne obiskovanje trgovin. Preskrba z živili, s tekstilom in opremo še ni prišla v ospredje, saj je bila zagotovljena prek Civilne zaščite ter drugih humanitarnih organizacij. Po drugi strani so trgovine, ki so bile minuli vikend in dela prosta dneva odprte na neprizadetih območjih po Sloveniji ponovno spodbuda za razcvet potrošniške kulture. Ljudje niso obiskovali trgovin zgolj zato, ker je to služilo pomoči pri odpravljanju posledic poplav, pač pa predvsem za osebno potrošnjo. Nakupe, ki so namenjeni donacijam, lahko posamezniki še vedno opravijo med rednim delovnim časom od ponedeljka do sobote,« so pri tem sporočili iz sindikata.

Tudi Tina Skubic, sindikalistka iz sindikata v Mercatorju, je denimo omenila, da so odprte trgovine postale sprehajališča za ljudi, ki niso občutili posledic poplav, Damjana Ajd iz sindikata Spar Slovenija, ki živi na Prevaljah na Koroškem, pa je ob tem dodala, da so ljudje te dni potrebovali predvsem fizično pomoč: »To ni solidarnost, če smo samo napoteni na delo, medtem ko potrebujemo helikopterje in lopate.«

Na spornost odredbe, ki naj bi vendarle veljala samo še do ponedeljka, so danes v SDTS opozorili tudi na novinarski konferenci v Domu sindikatov v Ljubljani. Levo sindikalistka Tina Skubic, desno sindikalist Ladi Rožič. Foto G. I.

 

Soglašamo, da je preskrba na ogroženih območjih nujna, a je danes v veliki meri že zagotovljena, so še izpostavili v SDTS. »Prevladati mora razum, saj smo v zadnji dneh priča izjavam, da so zbirni centri po državi (pre)polni in da ljudje prinašajo dobrine, ki se trenutno ne potrebujejo, celo zavračajo ali so tako ali drugače neuporabne. Potrošnja za namene odprave posledic poplav mora biti smotrna in premišljena, skladna s potrebami na terenu. Država naj zagotovi sezname nujno potrebnih dobrin (živila, tehnična oprema, otroška oprema itn.), trgovine pa naj zagotovijo morebitne premike teh dobrin na prizadeta območja, in sicer znotraj trgovinske mreže. Ponavljam, trgovina ni panoga na meji preživetja, temveč panoga, ki je v lanskem letu ustvarila največje dobičke v zgodovini samostojne Slovenije. Trgovine lahko pomagajo tudi z znižanjem svojih visokih marž, saj danes ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa za solidarnost in pomoč ljudem v stiski. Samo to, da so prodajalne odprte, še ni pomoč,« je še poudaril Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS.

Z ministrstva za gospodarstvo pa so pozneje sporočili, da bodo trgovine skladno z odlokom poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana, ki omogoča odprtje prodajaln z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo ob nedeljah in praznikih, lahko odprte le še to nedeljo. V ponedeljek naj bi bil odlok vendarle preklican.

Share