Poklicni gasilci bodo protestirali pred vlado

10. 2. 2023

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) so danes na sedežu Gasilske brigade Ljubljana izrazili nezadovoljstvo s predlogom prenove plačnega sistema v javnem sektorju, ki ga je v imenu vlade včeraj predstavilo ministrstvo za javno upravo. V okviru trenutnega predloga novega plačnega sistema naj poklicni gasilci namreč ne bi bili deležni enakopravne obravnave, plačna nesorazmerja pa bi bila odpravljena šele leta 2026.

Nova plačna lestvica, s katero so bili na včerajšnji predstavitvi izhodišč vlade seznanjeni sindikati javnega sektorja, predvideva kompresiranje sedanjih plačnih razredov, od najnižjega z minimalno plačo, do najvišjega 67. plačnega razreda. Delovna mesta od 12. do 23. plačnega razreda bi se skompresirala v pet plačnih razredov nove lestvice. Gasilec, ki je trenutno v 24. plačnem razredu, bi tako pristal v 6. plačnem razredu novega plačnega sistema, oziroma 61. plačnih razredov nižje od najvišjega.

»Nad tem nismo navdušeni, že preprost pogled na to lestvico pove, da je Gasilec v prvi spodnji desetini vrednotenja delovnih mest, v dosedanjem plačnem sistemu pa je bil v prvi tretjini,« nezadovoljstva ni skrival generalni sekretar sindikata David Švarc. Prenovljen plačni sistem poleg tega predvideva tudi zamrznitev napredovanj in dodatkov iz naslova delovne uspešnosti do leta 2026, nato naj bi posamezne poklicne skupine enotno napredovale na vsake tri leta, brez letnih ocen dela. »Sistem, ki si ga je zamislila vlada, dejansko pomeni avtomatska napredovanja. To nas sicer ne bi motilo, če bi se ta ohranila v sedanjem okviru. Če ima zaposleni v sedanjem sistemu možnost, da skozi kariero napreduje za deset plačnih razredov, kar skupaj pomeni 40 odstotkov, bi to po novem dejansko bilo le še 30 odstotkov, če sploh

Vlada pričakuje, da se predlog novega plačnega sistema dogovori in sprejme do konca junija letos, veljati pa bi začel prihodnje leto. Odprava plačnih nesorazmerij bi potekala dveh let in pol, od januarja 2024 do konca junija 2026. To pomeni, da bi poklicni gasilci in druge poklicne skupine na odpravo plačnih nesorazmerij realno čakali naslednja tri leta, kar je po besedah Švarca zanje nesprejemljivo.

»Vladi smo dali jasne zahteve. Pričakujemo, da nas bo obravnavala enakopravno, tako kot je obravnavala nam primerljiva delovna mesta, ki so že bila uvrščena v višje delovne razrede. Naši plačni razredi zaostajajo za štiri do šest plačnih razredov, če upoštevamo dvig plač javnih funkcionarjev, pa kar osem plačnih razredov. Še naprej zahtevamo odpravo plačnih nesorazmerij, torej dvig plačnih razredov v poklicnem gasilstvu za osem plačnih razredov, hkrati s tem pa smo se pripravljeni pogajati o prenovi plačnega sistema,« je še povedal Švarc.

Kmalu protestni shod

Predsedstvo SPGS se je v sredo, 25. januarja, sicer sestalo z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem, kjer mu je predstavilo svoje zahteve, a je ta konkretne rešitve obljubil znotraj prenove plačnega sistema. Ker na vladni strani doslej niso naleteli na posluh, bodo januarja napovedani protestni shod izvedli v četrtek, 16. februarja, ob 10:00 na Trgu republike v Ljubljani, od koder se bodo udeleženci ob 11:00 odpravili do poslopja vlade na Gregorčičevi ulici. »Pred vlado bo imel vsak poklicni gasilec možnost, da javno in glasno pove svoje mnenje tudi na osebni ravni

Share