Poklicni gasilci zahtevajo uvrstitev v višje plačne razrede

16. 1. 2023

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je v petek, 13. januarja, na sedežu Gasilske brigade Ljubljana predstavil zahteve k uvrstitvi poklicnih gasilcev v višje plačne razrede. V nasprotnem primeru se bodo za pošteno vrednotenje svojega dela borili z drugimi sindikalnimi aktivnostmi, tudi s protestom.

Vlado in ministrstvo za obrambo (MORS) so torej ponovno pozvali k odpravi plačnih nesorazmerij in uvrstitvi v višje plačne razrede. V okviru enotnega plačnega sistema v javnem sektorju poklicni gasilci pričakujejo dvig osnovne plače za osem plačnih razredov. Večina poklicnih gasilcev je namreč trenutno uvrščena med 24. in 28. plačnim razredom, pri čemer skoraj četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva prejema minimalno plačo. »Razlogi za naše zahteve po zvišanju plače niso zgolj v vse večji draginji in stopnji inflacije, ki niža vrednosti plač, temveč tudi dvig plačnih razredov primerljivih poklicev v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva novembra 2021,« je odločitev pojasnil generalni sekretar sindikata David Švarc.

Kljub temu, da v SPGS ne nasprotujejo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v višje plačne razrede, so ogorčeni, da jih je prejšnja vlada iz teh postopkov izločila, enako pot pa je ubrala tudi trenutna vlada. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena. Srednje medicinske sestre v reševalnem vozilu so iz bile iz 22. uvrščene v 28. plačni razred, zdravstveni reševalci v reševalnem vozilu iz 28. v 33. plačni razred, medtem ko sta Gasilec in Gasilec specialist s primerljivimi kompetencami in znanjem ostala tam, kjer sta bila; prvi v 24., drugi pa v 26. plačnem razredu. Z zadnjim dvigom minimalne plače bo osnovna plača gasilca 69 evrov nižja od slednje. Sedem plačnih razredov razlike pa bo tudi med diplomirano medicinsko sestro v reševalnem vozilu z opravljenim preverjanjem iz nujne medicinske pomoči, ki je uvrščena v 41. plačni razred in Vodjem gasilske izmene I, ki je ostal v 34. plačnem razredu, je razmere podrobneje predstavil Švarc.

Vse manj interesa za poklic gasilstva

Po besedah podpredsednika sindikata Gasilske brigade Ljubljana in vodje gasilske izmene v brigadi Silva Kuntariča, so poklicni gasilci od prenove plačnega sistema leta 2008 v podrejenem položaju v odnosu do drugih primerljivih poklicev, ena izmed posledic pa je vedno manj interesa za delo v gasilskih brigadah: »Včasih je bilo prošenj za delo v Gasilski brigadi Ljubljana po 230 letno, danes se letno prijavi zgolj 35 kandidatov. Bojimo se, da bomo zaradi pomanjkanja kadra kmalu primorani odstraniti vstopne pogoje. Ob tem je zaskrbljujoče, da je že slaba četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva potopljena v tem bazenu minimalne plače. Radi opravljamo svoje delo, a zgolj od zahval – ne glede na to, kako dobronamerne so – , ne moremo preživeti.«

Zvišanje plač samo za izbrance

Poklicne gasilce je zmotila tudi odločitev vlade, da z nastopom mandata zviša plače vsem ministrom in javnim funkcionarjem: »Takšna odločitev vlade je sicer zakonita, a dejstvo je, da je vlada pač zase poskrbela, druge pa pustila čakati in jim obljubila odpravo nesorazmerij, skupaj s prenovo plačnega sistema. S temi dvigi so se državnim sekretarjem plače zvišale za 365 evrov, ministrom pa za 411 evrov mesečno. To pa bi za poklicnega gasilca v 24. plačnem razredu pomenilo osem plačnih razredov.« Nenazadnje se jim zdi sporna tudi napoved premiera Roberta Goloba na občnem zboru sodniškega društva, da sodnikom in drugim funkcionarjem v pravosodju z januarjem, brez kakršnih koli pogajanj, linearno dvigne plačo za 600 evrov, preračunano kar 11 plačnih razredov poklicnega gasilca v 24. plačnem razredu.

Na pozive za odpravo plačnih nesorazmerij se je vlada odzivala z obljubami, da se bodo plačna nesorazmerja začela odpravljati s prenovo plačnega sistema javnega sektorja v začetku decembra 2022, do takrat pa ne bo novih ločenih pogajanj. Ker se je SPGS oktobra lani z vlado dogovoril, da do junija poklicni gasilci ne bodo stavkali, se bodo do takrat posluževali drugih sindikalnih aktivnosti. Do 27. januarja želijo z vlado parafirati dogovor o zvišanju plač, sicer bodo 16. februarja protestirali pred vladnim poslopjem v Ljubljani. V primeru nadaljnje neodzivnosti ministrstva za obrambo in vlade pa se bodo nato na izredni seji predsedstva SPGS dogovorili o drugih oblikah in terminih sindikalnih aktivnosti. »Upamo, da bodo pošteno vrednotenje dela slovenskih poklicnih gasilcev prepoznali tudi takrat, ko se pogovarjamo o plačah, ne le ob pomembnejših intervencijah kot je bila avgusta lani ob požaru na Krasu, kjer se je obljubljalo vse mogoče, rezultatov pa ni bilo,« je udarno še dodal David Švarc.

Miha Poredoš

Share