Tudi sindikati v podporo Radiu Študent

12. 1. 2021

Pismu podpre najstarejšemu študentskemu radiu v Evropi se pridružujet tudi ZSSS in njene članice, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) in Svobodni Sindikat Slovenije (SSS). Spodaj objavljamo vsebino pisma podpore. 

»Rádio (latinsko radius – žarek) je tehnologija, ki omogoča prenos signalov s prilagajanjem (modulacijo) elektromagnetnih valov, ki imajo manjše frekvence kot svetloba. Izraz radio hkrati pomeni tudi radijski oddajnik, radijski sprejemnik in ustanovo, ki ustvarja radijski program.« (Wikipedia) Slednji grozi propad, ker se je študentskim funkcionarjem tako zahotelo. A ne bodo uspeli!

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je v zadnjih dneh leta 2020 začela obravnavati proračun za leto 2021, v katerem ni več postavke za Radio Študent. O tem se ŠOU v Ljubljani ni niti posvetoval z njimi. Praktično čez noč bi torej na radiu iz okrog 120.000 EUR letnega financiranja prišli na 0 EUR. Brez tega vira bi bil Radio Študent uničen, saj gre za edini sistemski vir, na katerem temeljijo tudi ostali finančni projekti.

Ena od zadnjih trdnjav avtonomne in kritične misli v državi

Več kot 200 novinarjev, špikerjev, tehnikov, videastov in lektorjev, ki skupaj ustvarijo več kot 5.500 novinarskih prispevkov letno, bi ostalo brez dela. Ustvarijo za 17 ur živega programa dnevno. Med epidemijo RŠ ni zmanjšal svojega programa. Še več: zaradi svojega poročanja o koronavirusni bolezni je novinarka znanstvene redakcije Zarja Muršič dobila priznanje Društva novinarjev Slovenije za izstopajoč novinarski dosežek. Mnogi sodelavci Radia Študent so postali tudi naši sindikalni kolegi v delavskih organizacijah. Radio Študent je ena od zadnjih študentskih (in sicer) trdnjav avtonomne in kritične misli v državi. Za vsaj kakih 20 let je starejši od poslancev v študentskem zboru ŠOU v Ljubljani, ki sedaj odločajo o njegovi usodi. S svojimi 51 leti je tudi najstarejši študentski radio v Evropi.

“NE BOMO VAM DOPUSTILI, DA UNIČITE RADIO ŠTUDENT! NE BOMO PUSTILI, DA RUŠITE DOSEŽKE ŠTUDENTSKEGA GIBANJA! IN NE BOMO PUSTILI, DA MRCVARITE AVTONOMNO IN KRITIČNO MISEL! ZAHTEVAMO, da se Radiu Študent nemudoma povrne financiranje iz proračuna ŠOU v Ljubljani najmanj v višini lanskega leta in se ga vključi v vse nadaljnje razprave o njegovi prihodnosti!” so v skupnem pismu podpore Radiu Študent še zapisali podpisniki.

Na povezavi TUKAJ se lahko s podpisom peticije tudi ti pridružiš koaliciji za ohranitev Radia Študent.

 

 

Share