Vrtiljak nasilja – Komentar Lidije Jerkič o nasilju, nestrpnosti in nezadovoljstvu, ki obvladujejo našo družbo

22. 10. 2021

Za novo številko Delavske enotnosti, glasila ZSSS, smo Lidijo Jerkič, predsednico ZSSS, povprašali, kako doživlja nasilje, nestrpnost in nezadovoljstvo, ki vse bolj obvladujejo našo družbo. Takole nam je odgovorila:

Prvič, odkar živim v samostojni državi, me je strah. Strah pred tem, kam vodi vse skupaj. Tak strah sem čutila samo enkrat: ko smo ob alarmu zaradi možnega letalskega napada leta 1991 sedeli v kleti in se spraševali, če je sploh mogoče, da se to dogaja. Tudi zdaj se sprašujem, kako je sploh mogoče, da smo prišli tako daleč, da na množice streljajo, čeprav z vodnim topom, in jih obmetavajo s solzivcem. Sprašujem se, kako daleč je še do trenutka, ko bo počil film, in bomo priča resničnim strelom. Na katerikoli strani.

Sprašujem se, je res mogoče, da tisti, ki so mu, roko na srce, volitve dale možnost, da vodi državo, to državo vodi na način, ki ni dopusten. Ker zmerjanje, žaljenje vseh in vsakogar NI dopustno. In ugotavljam, da imamo državo urejeno tako, da ga niti sankcionirati ni mogoče. Vsaj ne na način, ki bi bil učinkovit. In to, da oblast sesuva državo, se samo stopnjuje in nadaljuje.

Nekako smo se dali potegniti v ta vrtiljak. Marsikdo na najslabši mogoč način: s posnemanjem. Naše delavke in delavci, ne dolžni in ne krivi, ki se pri svojem delu srečujejo z ljudmi, so pri svojem delu deležni nasilja, tako verbalnega kot fizičnega. Naši vozniki, medicinske sestre, trgovci, uradniki, policisti … neznansko krivično so žrtve nasilnih odzivov posameznikov, ki posnemajo vzor, ki ga daje vladajoča politika. Ne vsi izmed njih, prvi med njimi pa gotovo. Če je nespoštovanje etike in zakonov dovoljeno prvemu, je dovoljeno vsem. Ne gre za dogajanje od včeraj do danes, gre za večletno vztrajno dajanje zgleda, ki vleče.

Si res želimo družbo, kot se oblikuje v zadnjem času? Smo ponosni na vse to? Osebno obsojam tak način vodenja države. Država je dana v upravljanje in ne v uničevanje družbe in njenih vrednot. Kar sedaj delamo.

Ne poznam odgovora, kako se to spremeni. Volitve so verjetno le eden od njih.

Lidija Jerkič, foto Matej Klarič

Delavska enotnost

Ta zapis je bil prvotno objavljen v najnovejši, drugi oktobrski številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS. In edinega rednega periodičnega delavskega časopisa, ki nepretrgoma izhaja že 78 let, od novembra 1942. Ter nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.

Na Delavsko enotnost se lahko naročite tukaj. Berite, da boste vedeli!

Share