Zmaga sindikatov in civilne družbe! – O (ne)ukinitvi dodatka za delovno aktivnost

15. 11. 2019

Poslanci in poslanke so oktobra v državnem zboru s 34 glasovi za in 18 proti sprejeli novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki med drugim ukinja dodatek za delovno aktivnost.

Nato je Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, v državnem svetu kot vodja interesne skupine delojemalcev oziroma sindikatov predlagala odložilni veto na omenjen zakon, ki je bil potem tudi sprejet.

Po sprejetem vetu se je zadeva vrnila nazaj na pristojni parlamentarni odbor, kjer za podporo zakonu niso zbrali zadostne večine. V sredo, 13. novembra, se je nato odzvalo ministrstvo za delo, ki je v svoji izjavi za javnost zapisalo, da »ne bo iskalo podpore za novelo Zakona o socialno varstvenih prejemkih«.

To verjetno pomeni, da na prihajajoči seji državnega zbora predlog zakona NE bo potrjen in bo dodatek za delovno aktivnost ostal. V tem primeru bo šlo za močno zmago civilne družbe, saj so se na tem področju organizirale različne nevladne organizacije, kot so Inštitut 8. marecCNVOSDelavska svetovalnicaZveza prijateljev mladine Slovenije in pa tudi ZSSS, ki je z Lidijo Jerkič na čelo sploh omogočila vložitev veta.

Z vsemi naštetimi so sodelovali tudi pri Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov in mladih brezposelnih, ki je del ZSSS, kjer so prav tako že dlje časa aktivno opozarjali na škodljive posledice morebitnega sprejetja zakona. O vsem, kar se je pri poskusu ukinjanja dodatka za delovno aktivnost dogajalo (ter pogosto napak govorilo), so pri sindikatu mladih pripravili daljše besedilo, ki ga je mogoče prebrati tukaj: Zmaga sindikatov in civilne družbe! – O (ne)ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Vabljeni k branju.

Skupna izjava reprezentativnih sindikalnih central o ukinitvi dodatka je sicer dostopna tukaj, o tem, zakaj smo sindikati proti temu, da bi jo najslabše odnesli najrevnejši, pa smo že pisali na tej povezavi.

Share