ZSSS ostro nasprotuje prelaganju stroškov na stanovalce domov za starejše!

19. 11. 2021

V ZSSS smo z začudenjem in ogorčenjem sprejeli vest, da vladna večina v državnem zboru včeraj ni podprla dopolnila k proračunu, s katerim bi zagotovili manjkajočih 16 milijonov evrov letno za zvišanje plač zaposlenih v domovih starejših občanov.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je včeraj celo zatrdil, da drugače ne gre in da se bodo morale cene oskrbe v povprečju dvigniti za 5,6 odstotka. Spomnimo, da ista vlada, ki ne najde omenjenih nekaj milijonov, kar z vladnim odlokom dovoljeno porabo zviša za več kot 600 milijonov evrov. Ob predvidenem skoraj 2,5 milijard evrov visokem proračunskem primanjkljaju v prihodnjem letu se sprašujemo, zakaj vlada ni zmogla najti 16 milijonov evrov?

Ob tem sicer pozdravljamo včerajšnjo vladno odločitev, da socialno šibkejšim nameni enkratno denarno socialno pomoč. Toda opozarjamo, da ne gre za sistemske ukrepe, s katerimi bi dolgoročno izboljšali položaj najranljivejših skupin. Kar 97 tisoč upokojenk in upokojencev v Sloveniji namreč prejema pokojnino, nižjo od 500 evrov. Več kot 143 tisoč jih prejema pokojnino do 600 evrov in več kot 283 tisoč pokojnino do 700 evrov. Upokojenke in upokojenci morajo v domu za starejše že zdaj za osnovno oskrbo v povprečju nameniti 680 evrov na mesec. V domovih s koncesijo je seveda cena oskrbe še višja. Tudi enkratna pomoč dolgoročno upokojenkam in upokojencem z nizkimi pokojninami ne bo v veliko pomoč!

Predstavnice in predstavnike vlade zato sprašujemo, kako naj si približno polovica upokojenk in upokojencev sploh privošči oskrbo v domovih za starejše? Spomnimo, da smo številne organizacije že pred časom vladi tudi predlagale številne ukrepe, med njimi tudi zakon o kontroli cen, ki bi za pol leta omejil ceno vseh energentov. Tudi za ta ukrep vlada očitno žal še ni našla časa.

Share