Da bo Slovenija modrejša in boljša – Predsednica ZSSS ob dnevu državnosti

24. 6. 2022

Naša država 25. junija praznuje svoj rojstni dan oziroma dan, ko je pred enaintridesetimi leti formalno postala neodvisna. Kakšne Slovenije – zase in za svoje zanamce – pa si v njenem četrtem desetletju želi predsednica ZSSS Lidija Jerkič? Smo se zdaj vendarle umaknili s poti razgradnje pravne in socialne države, na kar smo opozarjali lani ob tem času? Lidija Jerkič odgovarja takole:

Ne maram rojstnodnevnih praznovanj. Zlasti ne svojih. Že od nekdaj ne. Verjetno me spomnijo na to, da nabiranje let ni nekaj, kar bi si človek pretirano želel. Sivenju in staranju se ne da izogniti, praznovanju tega pač. Pri domovini pa je drugače. Vedno znova upam, da bo, tako kot ljudje, z leti postala pametnejša, bolj umirjena, zanesljiva, predvidljiva in predvsem, da bo ostala. Lanskih rosnih 30 je letos že 31 in morda je bil prehod v novo desetletko celo prelomen.
Narobe bi bilo pozabiti, kakšni občutki so nas prevevali ob enakem času lani. Vmes so se zgodile volitve in zaznati je bilo upanje, da smo se državljanke in državljani vendarle zavedeli, kako pomembno je sodelovati na njih. Novo izvoljena vlada in parlament sta sicer šele zasedla svoja mesta, zato je najmanj preuranjeno delati kakršnekoli sklepe ali se prezgodaj veseliti prihodnosti. A nesporno dejstvo je, da slabše, kot je bilo, ne more biti. Mladenka Slovenija v 31. letu kaže znake demokracije v oživljanju in prijazne drže do svojih častilcev. Da me ne zanese.

Pridevnikov ne zmanjka

Z zanimanjem čakamo obuditev socialnega dialoga. Ki ga, glede na vse predvolilne izjave, pričakujemo v kratkem in na ravni, kot si jo socialni dialog zasluži. Na ravni spoštovanja vseh v procesu z iskreno željo, da se v obravnavo odločitev vključujejo ne le politične stranke, temveč tudi in zlasti sindikati. Zakonodaja, sprejeta v prejšnjih dveh letih, je sinonim za enostranske, nepremišljene, ad hoc, posameznikom na kožo pisane, nesistemske, preuranjene, nepreverjene, škodljive, drage ipd. odločitve. Ni mi zmanjkalo pridevnikov, za ilustracijo je bilo dovolj. Popraviti vse bo nemogoče, dela s popravki pa bo tako ali tako obilo. Že z vidika pravne varnosti je način, kako se je zakonodaja sprejemala, nemogoč. Spomnimo se, kako so v protikoronske ukrepe skušali stlačiti prisilno upokojevanje, kot trajen ukrep seveda. Ali pa dvig plač določeni kategoriji v javnem sektorju, ne glede na posledice. Ali pa izrinjanje nevladnih organizacij s področja okoljske zakonodaje. In še je bilo tega. Veliko spornih rešitev je s sveta spravilo ustavno sodišče, a na ta račun je nastala nepopisna škoda zaradi pomanjkanja časa za druge, koristne rešitve. Ustavno sodišče bo zasuto s temi primeri še dolgo, redna sodišča tudi, vmes pa teče čas, ko bi lahko reševali prave probleme. V vsem času delovanja ekonomsko-socialnega sveta (ESS) do tako škodljivih posledic, prav zaradi uravnoteženega interesa treh socialnih partnerjev, do takih ekscesov ni prihajalo.

Tokrat mora biti drugače

Predsedovanje ESS ponovno prevzemamo sindikati. Seveda je manj pomembno, kdo predseduje, pomembno je, da proces deluje. Sindikalne centrale, članice ESS, smo nedavno predlagale dopolnitve obstoječih Pravil o delovanju ESS, da ne bi več prihajalo do motenj v delovanju in ponovnega zastoja dialoga. Verjamemo, da bo vlada tokrat na naš poziv odgovorila.
Kaj naj torej zaželim moji domovini ob prazniku? Vse pogoje imamo, da Slovenija postane najbolj prijazna država na svetu za vse, ki v njej bivajo. A vendar bo treba ogromno napora, da bi ta cilj dosegli. Najprej pa razumevanja med nami. Tako, upihnem še svečko na torti svoje domovine in komaj čakam, da bo praznovala naslednji rojstni dan. Ko bo spet modrejša in, upam, boljša.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Share