Pogovor o odzivu na pandemijo novega koronavirusa: “Glavno delo je še pred nami”

20. 5. 2020

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo danes organiziralo spletni pogovor o odzivu Evropske unije (EU) na pandemijo novega koronavirusa ter o ukrepih za zajezitev in ublažitev njenih posledic za življenje evropskih državljanov in gospodarstva. Na njem so sodelovali predsednica ZSSS Lidija Jerkič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, minister za delo Janez Cigler Kralj ter generalna direktorica Gospodarske zbornice Sonja Šmuc.

»Vsi pričakujemo, da nas glavno delo čaka po zaključku epidemije in po zagonu gospodarstva, ko se bo pokazalo, kaj se je v resnici zgodilo,« je na pogovoru dejala Lidija Jerkič.

 

V pogovoru so se dotaknili dosedanjih interventnih paketov vladne pomoči, še posebej zadnjega, ki ga odgovorni sprejemajo prav v teh dneh. Govora je bilo tudi o ukrepanju EU in njenih paketih pomoči ter posojil. Lidija Jerkič je opozorila, da bo rast brezposelnosti v prihodnjih mesecih še naprej visoka in da so za reševanje teh težav nujne učinkovite rešitve. »Vsi pričakujemo, da nas glavno delo čaka po zaključku epidemije in po zagonu gospodarstva, ko se bo pokazalo, kaj se je v resnici zgodilo,« je menila. Ni izključila niti četrtega paketa »koronapomoči«. Pozitivno je ocenila ukrep subvencij za skrajšan delovni čas, bolj kritična pa je bila do tega, da vlada sindikatom ni prisluhnila glede trimesečnega podaljšanja ukrepa čakanja na delo.

Urediti moramo področje dolgotrajne oskrbe

Predsednica ZSSS je kritično spregovorila tudi o negativnih posledicah prekarnih oblik dela, ki so se v krizi izkazale za še posebej problematične. Poudarila je, da ne nasprotuje delu prek samostojnih podjetij, toda glavni problem se skriva v tem, da je med njimi veliko takšnih, ki jih v tako obliko dela prisilijo delodajalci. Spomnila je tudi na to, da je institut espejev poznan še iz časa pred osamosvojitvijo, pa takrat takšnih ekscesov ni bilo. Kot eno od prioritet pa je omenila tudi problem dolgotrajne oskrbe, ki je izjemno slabo urejena in je bila zato »največja žrtev koronakrize«. Ta pa je po njenem pokazala tudi to, da moramo nujno ohraniti (in ju še okrepiti) sistem javnega zdravstva ter javni pokojninski sistem.

Pogovor si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.

Share