Izkoristimo medij, ki ga imamo – Predsednica ZSSS ob 78. rojstnem dnevu Delavske enotnosti

30. 11. 2020

V teh dneh mineva 78 let neprekinjenega izhajanja vaše in naše Delavske enotnosti, glasila ZSSS. Ob tej priložnosti je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič razmišljala o pomenu informiranja in komuniciranja v današnji družbi ter o poslanstvu edinega delavskega časopisa pri nas.

Ste imeli kdaj občutek, da je vseeno, če preberete današnji časopis ali pogledate večerni dnevnik? Jutri bo pol pozabljeno in polovico ne več pomembno. In jutri se bo zdelo podobno. V današnjem času poplave novic, novičarstva, fake news, takšnih in drugačnih medijev, človek hitro zaide v skušnjavo, da vse skupaj zapre in prebere eno dobro knjigo. Itak, priporočam. Večkrat na mesec.

A brez obveščenosti seveda ne gre. In tu so pomembni mediji. Dobri mediji, objektivni mediji s strokovnimi in dobrimi novinarji. Tako lahko nastajajo ne le objektivne novice, poseben pomen ima tudi kritičen vpogled v družbena dogajanja, opozarjanje na nepravilnosti in odkrivanje le-teh, kadar govorimo o raziskovalnem novinarstvu. S kritiko in raziskovanji se dregne v marsikatero napako, nedoslednost, domačnost, tudi kriminal. Novinarstvo je žlahten, a težak poklic. Ne bom posebej o tem, kako zelo naklonjena mu je zlasti politika, treba si je vzeti le pet minut in boste ugotovili sami. Ne ubijte sla, ki vam prinaša slabo novico … saj poznate ta slavni rek. A vendar, napadi na novinarje so vedno pogostejši, tudi umori niso redkost. Tudi v Sloveniji napadi na novinarje niso nobena redkost. Ne le verbalni. In to je treba obsoditi. Ko je moč vredna več od življenja.

Naj se vrnem nazaj na začetek. Ja, z danes na jutri je vse enako. A že če pogledamo mesec nazaj, bodo teme in tematike drugačne, z leti so opazne spremembe v družbi, v vrednotah. In ko imamo v rokah prvo in naslednje številke Delavske enotnosti, ki novembra slavi 78 let svojega obstoja, potem imamo v rokah zgodovino. Ne le delavskega gibanja, tudi države, družbenega sistema, spremembe vrednot, napredka, sindikalnega gibanja … Izvemo o naši lastni zgodovini. Prebiranje izdaj ali pa zbornika, ki je bil izdan ob 75-letnici DE, nam bo dalo vsebinsko bogat, realen vpogled v delo naših predhodnikov. V vse stiske delavk in delavcev v preteklosti, o dobrih in slabih odločitvah v preteklosti. Gledano z delavskimi očmi. Hkrati je prav to tudi edini časopis, ki izhaja tako dolgo in ki je delavski. V katerem se sledi malemu človeku, ne veliki politiki. Delavska enotnost je po vsebini še vedno prav to: mesto za objavljanje delavske plati zgodovine. Časopis, kjer najdejo svoje mesto ideje, predlogi, resnice …, ki jih drugje ne bodo objavili. Kjer je priložnost predstaviti prizadevanja posameznikov za boljše življenje delavk in delavcev in jim dati vsaj drobno priznanje in obraz. Povedati, kaj vse delamo skupaj, kaj vse zmoremo, ali pa tudi ne. Obveščanje o tem je pomembno, saj v medije, ki večinoma sploh niso več neodvisni, ni tako zelo lahko priti. Izkoristimo zato medij, ki ga imamo.

In seveda izkoristimo še vse druge, ki so nam na voljo: spletna stran poskrbi za dogajanja med tednom, Facebook za hitre in krajše novice ter komuniciranje s člani, v e-novicah najdemo koristne napotke in aktualne vsebine. Berite, komentirajte, soustvarjajte, pišite … Vabljeni.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Delavska enotnost

Ta zapis je izšel v najnovejši, drugi novembrski številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS. In edinega rednega periodičnega delavskega časopisa, ki nepretrgoma izhaja že 78 let, od novembra 1942. Ter nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.

Na Delavsko enotnost se lahko naročite tukaj. Berite, da boste vedeli!

Share