Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja pred zaostritvijo daje vladi mesec dni časa

Predstavniki Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki so konec januarja pripravili opozorilno stavko javnega sektorja so na tiskovni konferenci v ponedeljek, 12. 2. 2018, predstavili potek stavkovnih pogajanj in se kritično odzvali na vladno zavlačevanje razreševanja stavkovnih zahtev, demagoški nastop vodstva Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) zoper prizadevanja sindikatov in delavstva javnega sektorja, s katerim skuša netiti konflikt med javnim in zasebnim sektorjem, ter napovedali nadaljevanje in zaostrovanje stavkovnih aktivnosti.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, sicer tudi predsednik pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in sindikalne centrale Pergam, je bil kritičen do vladnega zavlačevanja reševanja stavkovnih zahtev, saj eno dosedanje srečanje na osrednji ravni in sporadična pogajanja na ravni dejavnosti niso dovolj. Sami doslej še niso prejeli nobenega vladnega protipredloga na predlog, ki so ga sindikati predstavili na tistem prvem srečanju.

Vladno ravnanje je nerazumljivo in neodgovorno, zato so sklenili vladno pogajalsko skupino, ki se je po njihovih informacijah enkrat že plenarno sestala, povabiti na pogajalsko srečanje k sebi v petek, 16. 2. 2018. V vsakem primeru pa je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (PSRSJS) sklenila nadaljevati in zaostrovati svoje stavkovne aktivnosti, ki se bodo stopnjevale v tednu okoli 19. marca 2018. S tako predčasno napovedjo zaostrovanja želijo tudi nasprotni strani dati dovolj časa za sklenitev dogovora o izpolnitvi sindikalnih pričakovanj, seveda pa bodo morala pogajanja potekati bolj intenzivno, ker dosedanji prosti tek ne nosi rezultatov.

Počivavšek je bil tudi kritičen do populizma GZS in njene predstavnike vprašal, ali jih njihovi britanski in nemški kolegi tudi prosijo za podporo, ko je v teh državah ogrožen socialni mir, kakor so to storili sami prejšnji teden – mešane gospodarske zbornice so namreč sopodpisale javno pismo GZS. GZS je pri »demoniziranju« javnega sektorja zavajala, primerjala neprimerljivo, spodkopavala veljavo in pomen javnega sektorja ter jemala stvari iz konteksta, je opozoril Počivavšek. Pri primerjavi plač ni ustrezno omejila javnega sektorja in upoštevala izobrazbene ravni delavk in delavcev, pri kritiziranju obsega javnega sektorja so izhajali iz števila ur in ne iz števila zaposlenih, pri produktivnosti pa so spregledali, da se ta v javnem sektorju meri z rastjo plač.

GZS je po njegovem ravnala neverodostojno, demagoško in predvolilno, z ustvarjanjem konflikta med javnim in zasebnim sektorjem pa skušala zelo verjetno zlasti omejiti morebitne delavsko-sindikalne plačne zahteve v zasebnem sektorju. Počivavšek je ob tem vsem plačnim zahtevam sindikatov zasebnega sektorja izrazil podporo in jih pozval k sodelovanju.

Hkrati je pozdravil in podprl vse sindikalne aktivnosti, ki podpirajo enotni plačni sistem, odpravo varčevalnih ukrepov in skupne stavkovne zahteve, se zavzel za skupne aktivnosti sindikatov javnega sektorja ter ostro obsodil vsa dejanja delodajalcev, s katerimi krnijo pravico ljudi do stavke.

Share