Korak v pravo smer, a ne brez pomanjkljivosti – Odziv sindikalnih central na zakon o interventnih ukrepih

30. 3. 2020

Objavljamo skupno stališče reprezentativnih sindikalnih central, članic Ekonomsko-socialnega sveta, o predlogu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki smo ga danes posredovali vladi, državnemu zboru, poslanskim skupinam in državnemu svetu.

Predlog velikega protikriznega zakona je z vrsto ukrepov korak v pravo smer, a v njem tudi marsikaj manjka, je danes za medije sicer ocenila predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Opozorila je, da predlagane rešitve ne vključujejo vseh prizadetih, nekateri ukrepi pa bi morali biti konkretnejši. Izpostavila je tudi zahtevnost inšpekcijskega nadzora spoštovanja določb.

»Tisto, kar v tem zakonu najbolj pogrešamo, je zagotovo ureditev statusa za vse tiste, ki jim je zaradi epidemije delovno razmerje prenehalo že pred potrditvijo zakona,« je še povedala. Predlog po njenih besedah prav tako ne odgovarja na vprašanje, kaj bo s tistimi, ki so že na zavodu za zaposlovanje in ne bodo več prejemali nadomestila za brezposelnost, ter tistimi, ki so se strinjali s sporazumnim prenehanjem delovnega razmerja.

»Zakon obsega rešitve, ki jih v veliki meri podpiramo […] Ker je čas za temeljito preučitev izjemno kratek, pri tem pa se zavedamo nujnosti sprejetja zakona, smo povzeli rešitve na kratko, pripravljeni smo jih širše pojasniti, vsekakor pa bomo predloge, ki v tem zakonu ne bodo upoštevani, skupaj še z nekaterimi predlagali v uvrstitev v naslednji paket zakonov s tega področja,« pa so zapisali predstavniki sindikalnih central ter v dokumentu opozorili na še nekatera druga odprta vprašanja.

Velja omeniti tudi, da se je ZSSS med drugim zavzela za višji krizni dodatek za tiste, ki v času epidemije delajo ter njihova zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, in sicer v višini 500 evrov, medtem ko vladni predlog govori o 200 evrih. Stališča ZSSS o predlaganih interventnih ukrepih lahko najdete na tej povezavi, omenjeno stališče sindikalnih central pa je dostopno tukaj.

Share