Ne bomo žrtveno jagnje! – Sindikat upokojencev pisal vladi

15. 5. 2020

Objavljamo javno pismo Sindikata upokojencev Slovenije (SUS), ki so ga danes poslali na Vlado Republike Slovenije.

V začetku aprila smo vas z javnim pismom med drugim opozorili na nemogoče razmere v domovih za starejše v času epidemije novega koronavirusa. Odgovora o tem, kaj boste storili za izboljšavo razmer, nismo prejeli. Zato vam takoj po tem, ko ste preklicali epidemijo, pišemo še enkrat.

Opozarjamo, da se je sistemska rešitev, po kateri so oskrbovanci z blago obliko covida-19 brez zapletov ostali v domovih za starejše, zanje izkazala kot popolnoma neustrezna in naravnost katastrofalna, zato takoj zahtevamo ustrezne sistemske rešitve.

Veljavna sistemska rešitev starejšim odreka ustavno pravico do ustreznega zdravljenja, saj je praksa neizpodbitno pokazala, da domovi za starejše nimajo kadrovskih in drugih pogojev za ustrezno zdravljenje oskrbovancev obolelih za nalezljivo boleznijo, četudi imajo le blažjo obliko bolezni. V času epidemije covida-19 je bilo tveganje za starejše v domovih za ostarele, da bodo oboleli za smrtonosno nalezljivo boleznijo in ji podlegli, mnogo večje, kot za druge starejše v Sloveniji, ki so bivali doma. To je nedopustno. Kdo bo še prostovoljno želel iti v takšne domove za starejše?

Podatki, ki jih lahko vidimo, čeprav so očitno objavljeni le tisti, ki ustrezajo vladini politiki, kažejo, da ste epidemijo uspešno zavrli. Žal nam nekateri podatki niso dostopni, vseskozi pa je zelo opazno, da je bilo največ okuženih in umrlih v domovih za starejše. Videti je, kot da ste se v strahu pred pomanjkanjem postelj v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno zdravljenje popolnoma zavestno odločili, da je najbolje žrtvovati tiste, ki jih je najmanj škoda. To izhaja iz tega, da ste se »kot pijani plota« držali sistemske rešitve, po kateri ste obolele upokojence v domovih za starejše zadržali tam, namesto da bi jih poslali v bolnišnice, kjer bi jim lahko nudili boljšo zdravstveno pomoč. Epidemija je namreč jasno in na tragičen način pokazala, da domovi za starejše za ustrezno zdravljenje in zdravstveno oskrbo obolelih z novim koronavirusom niso usposobljeni, pa tudi s kadrovskega vidika niso za to zahtevno nalogo. S tem, da je umrljivost v domovih za starejše v Sloveniji relativno največja, se vlada k sreči ne upa hvaliti.

Zahtevamo nove sistemske rešitve

Zahtevamo, da pripravite in predložite:

  • natančne, verodostojne podatke o obolelih in umrlih zaradi novega koronavirusa, o vzrokih smrti stanovalcev domov za starejše in starejših 65 +, ki so bivali na svojih domovih;
  • smernice za ravnanje v domovih za starejše v primeru morebitne ponovne epidemije, smernice, ki bodo upoštevale pravico stanovalcev do zdravstvene obravnave v bolnišnicah;
  • predloge za prenovo kadrovskih in drugih normativov zdravstvene in socialne oskrbe v domovih za starejše;
  • spremembe sistema financiranja pomoči na domu, da bo ta poenotena na ravni države;
  • načrt dodatnih finančnih sredstev za potrebe dolgotrajne oskrbe, ki jih boste predlagali s tretjim protikoronskim zakonom oziroma z rebalansom proračuna.

Ne pristajamo na odgovore, da bo sistem dolgotrajne oskrbe dorečen s sistemskim zakonom. Nesprejemljivo je, da bi dočakali morebitno ponovitev epidemije v neurejenem sistemu.

Ne pristajamo, da smo žrtveno jagnje. Domovi za starejše ne morejo biti negovalne bolnišnice. Starejši upravičeno pričakujemo dostojno obravnavo in zaščito pravic starejših, ki so tudi človekove pravice. Pričakujemo obravnavo z veliko več empatije in odgovornosti, kot ju je vlada izkazala doslej.

Javno pismo sindikata upokojencev je v celoti dostopno tudi tukaj.

Share