Zasebno: Od minimalne plače do dostojne pokojnine – Sindikat upokojencev vabi na okroglo mizo na letošnjem Festivalu za tretje življenjsko obdobje

26. 9. 2023

Sindikat upokojencev Slovenije (Sus) na letošnjem Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki bo, že 22. po vrsti, med 27. in 29. septembrom potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani, v sredo, 27. septembra, ob 12. uri pripravlja okroglo mizo.

Na njem bodo gostje z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa iz Sindikata upokojencev CGIL Furlanije – Julijske krajine, predsednica ZSSS Lidija Jerkič in strokovna sodelavka ZSSS Irena Štamfelj skupaj z ekonomistom Jožetom P. Damijanom razpravljali o udejanjanju pravice do minimalnega dohodka za upokojence. Ta je v evropskem stebru socialnih pravic določena tako za zaposlene, samozaposlene kot za starejše. Letos jeseni pa je še posebej pomembna, saj se je vlada Roberta Goloba zavezala, da bo zagotovljena pokojnina višja od praga revščine, a upokojencem namesto izredne uskladitve pokojnin, ki bi ob še trajajoči inflaciji ohranile vrednost, obljublja zgolj trimesečni zimski dodatek.

Udeleženci okrogle mize bodo govorili o merilih za določanje višine minimalne pokojnine ter razpravljali o socialnih in ekonomskih vidikih ter o mogočih političnih in praktičnih rešitvah.

Pridružite se razpravi tudi vi! Toplo vabljeni!