Oddajte podpis za varen in dostopen splav v Evropi!

20. 6. 2024

V ZSSS se pridružujemo pozivom evropskega gibanja My Voice, My Choice (v Sloveniji ga vodi organizacija Inštitut 8. marec), ki si prizadeva, da bi pravica do splava postala realnost za vse v Evropi.

Več kot 20 milijonov žensk v Evropski uniji namreč še vedno ne more svobodno odločati o rojstvu otrok. Ženske na Poljskem še vedno umirajo v bolnišnicah, ker nimajo dostopa do splava. Ženske na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji in drugod po Evropi so v stiski, ker splav ni brezplačen. Ženske v Italiji, Španiji ali na Hrvaškem so prisiljene prepotovati tisoče kilometrov ali iskati nevarne alternative, ker veliko ginekologov splava ne opravlja zaradi ugovora vesti.

S podpisom evropske državljanske pobude lahko vse to spremenimo! Zbrati je treba 1 milijon podpisov, da bo o pobudi odločala Evropska komisija in dejansko ukrepala! Podpis je mogoče oddati na TEJ POVEZAVI. Vpisati moramo le svoje ime, priimek in EMŠO številko.

Podpišimo pobudo v znak upora politikam, ki omejujejo svobodo odločanja o lastnem telesu in v znak solidarnosti z vsemi, ki so zaradi takih politik v stiski. Uspe nam lahko le skupaj!

In zakaj je boj za ohranitev pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, tako pomemben, da mimo njega ne moremo niti sindikati? Najprej seveda zato, ker kdor niti s svojim telesom ne more upravljati, ne more biti enakopraven. A ne gre samo za to, da razpolagamo s svojim telesom. »Gre za to, da v trenutku, ko se odločiš za otroka, se odločiš tudi za kopico težav in obveznosti, ki jih prej nisi imel. In ta odločitev mora biti zelo zavestna, ker če ni, bo otrok nesrečen, saj ti bo v napoto in zanj ne boš mogel ustrezno skrbeti, ker ne boš mogel narediti vsega tistega, kar bi kot dober starš sicer moral. Pomembno je, da se ženska svobodno odloča o rojstvu otrok, a je važno tudi to, da je otrok zaželen in srečen. Ko se odločiš za otroka, se nisi odločil samo zase, odločil si se tudi za svojega partnerja oziroma partnerko, odločil si se za svojo širšo družino, za svojo celotno skupnost. Če ima torej tvoja odločitev družbene posledice, se jih moraš zavedati in prav je, da o njih tudi resno razmisliš,« je nedavno v intervjuju za Delavsko enotnost, glasilo ZSSS, razmišljala letošnja prejemnica sindikalnega priznanja roža mogota Sonja Lokar, aktivistka, feministka, samostojna strokovnjakinja za področje spola, sociologinja, nekdanja političarka ter predsednica organizacije Ženski lobi Slovenije. In z njeno poanto se lahko le strinjamo.

Share