Odziv sindikata poklicnega gasilstva in svobodnega sindikata na odpuščanja v Fraport Slovenija

9. 6. 2020

Objavljamo odziv Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) ter Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana na napovedana odpuščanja v Fraport Slovenija:

Iz sindikata poklicnega gasilstva sporočajo naslednje: »Po tem, ko smo bili v sredo, 3. 6. 2020, s strani Fraport Slovenije obveščeni o prenehanju potrebe po delu večjega števila delavcev ter hkrati povabljeni na sestanek z vodstvom družbe naslednji teden, so nas že objavljene novice o nameri odpuščanja 120 zaposlenih močno razburile.

Kot kaže skuša vodstvo Fraporta svojo namero po četrtine vseh zaposlenih predstaviti kot golo dejstvo, ki mu ni moč ubežati. S tem se v Sindikatu poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana ter v krovnem Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije nikakor ne strinjamo. Družba, ki je v preteklih letih ustvarjala nadpovprečne poslovne rezultate (ni pa imela temu primernih plač), lahko kljub trenutnemu padcu prometa preživi brez takšnih drastičnih ukrepov. Več let se opozarja na preobremenjenost zaposlenih, ki je v največji meri posledica pomanjkanja kadra. Zaradi tega je še pred kratkim prihajalo tudi do nezakonitih posegov v delovni čas.

Zdaj je čas in priložnost, da slovensko vodstvo družbe in nemški lastniki pokažejo svoje menedžerske sposobnosti in človeško plat kapitala ter rek: “da je treba stopiti skupaj, saj smo na istem čolnu”, tudi udejanjijo.   

V Sindikatu poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije se nikakor ne strinjamo in hkrati obsojamo že namero po odpuščanju delavcev in delavk v Fraport Slovenija.«

Sindikatova izjava za javnost je v celoti dostopna tudi tukaj.

Ostri tudi v svobodnem sindikatu

Oglasili so se tudi v Svobodnem sindikatu Aerodrom Ljubljana. »V Svobodnem sindikatu Aerodrom Ljubljana (SS AL) nas je nameravano odpuščanje delavk in delavcev ne glede na drastično znižanje potniškega prometa v zadnjih mesecih šokiral. Namreč vodstvo je še do nekaj tednov nazaj razlago sindikatom, da bojo s pomočjo ukrepov, s katerimi država pomaga gospodarstvu v času epidemije, skušali prebroditi krizo brez »trdih« odpuščanj. Tako je družba Fraport Slovenija od 13. marca pa do konca maja izkoristila bogato državno podporo. Če spomnimo. Država je od 13. marca do konca maja krila vse stroške dela do višine povprečne plače (cca 1.750 evrov) za delavce, poslane na čakanje na delo in za delavce, ki so bili doma zaradi višje sile (varstvo otroka; nezmožnost prihoda na delo, ker javni prevoz ni deloval). Torej kar se tiče delavcev, kljub drastičnemu upadu potniškega letalskega prometa (letalski tovorni promet ostaja skoraj na enaki ravni kot pred krizo, saj je padel le za okoli 10 odstotkov), je Fraport Slovenija do konca maja imelo z delavci, ki niso delali, le malo stroškov. Saj je to breme v večjem delu prevalilo na državo,« so med drugim zapisali.

Obenem sporočajo še: »Od vodstva zahtevamo, da nemudoma zaustavi predvideno odpuščanje in se v okviru socialnega dialoga dogovori s sindikati in svetom delavcem, kako s skrajšanim delovnim časom, koriščenjem v preteklosti akumuliranega kapitala in odpuščanjem le v dogovoru z delavci oz v okviru mehkih odpuščanj (upokojitev tistih, ki imajo že pogoje zanjo; odpoved delovnega razmerja tistim, ki to želijo ob ustrezno visoki odpravnini) ohrani zaposlitev vseh delavcev, ki še nimajo zagotovljene socialne varnosti in bi radi nadaljevali delo na našem letališču

Njihovo izjavo za javnost lahko najdete na tej povezavi.

Share