Se obeta vroč veseli december? – Delavke in delavci v dejavnosti trgovine imajo dovolj

22. 9. 2022

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je v treh tednih med zaposlenimi v trgovini pod peticijo z naslovom Dovolj je! zbral okoli šest tisoč podpisov. Z njo zahtevajo boljša plačila in delovne pogoje.

Kot so povedali danes, pričakujejo odziv delodajalcev in uresničitev zahtev do sredine decembra, če se to ne bo zgodilo, pa napovedujejo ostrejše sindikalne aktivnosti, tudi stavko. Ta bi lahko v »veselem decembru«, ko trgovine kujejo velike dobičke, zelo odmevala. To od sindikata pričakuje članstvo, na to pa so pripravljeni številni zaposleni. Predstavnice in predstavniki zaposlenih v Merkurju, Lesnine, Mercatorju, Tušu in Ikei so na današnji dobro obiskani novinarski konferenci v Domu sindikatov v Ljublajni povedali, da so z obiski po terenu – pri izvedbi akcije so jim pomagali aktivisti Cedre, centra za družbeno raziskovanje – spoznali vse razsežnosti bede vsakdana delavk in delavcev v dejavnosti trgovine.

Izgorevajo, odhajajo …

Neurejen delovni čas, plačilo, ki ne dosega niti minimalne plače, premajhno nadomestilo za malico in prevoz na delo, premeščanje v oddaljene poslovalnice, neustrezna delovna oprema … vse to in še kaj povzroča, da delavke in delavci zapuščajo dejavnost maloprodaje, na razpise v podjetjih, kjer so razmere in plačila slabe, pa se ne javlja praktično nihče. Vse to še povečuje stisko tistih, ki ostajajo, delati morajo več, odnos nadrejenih do njih pa je ponekod zelo slab. Vse to je botrovalo odločitvi SDTS, da ustanovi svojo agencijo za zaposlovanje, je napovedal generalni sekretar SDTS Ladi Rožič, prek nje pa bodo delavkam in delavcem pomagali, da zamenjajo službo in gredo delat tja, kjer so razmere in plačilo boljše – trenutno v takšnih podjetjih iščejo okoli 500 novih delavk in delavcev. V družbah Petrol, Spar in Big Bang so denimo plače že zvišali, poslovodstva pa imajo tudi posluh za delavske zahteve. Marsikje drugje pa delavke in delavci še vedno poslušajo grožnje in izgovore, da »smo vsi v istem čoln«. Nanje v SDTS ne pristajajo.

Skupaj so močnejši

S peticijo in nasploh celotno akcijo so okrepili tudi sindikat, ki je edini reprezentativen v dejavnosti trgovine in zahteva pogajanja na državni ravni. Delodajalska združenja in zbornice pozivajo k dogovoru, pozvali pa so tudi državo, naj ob vse večji draginji ukrepa učinkovito v dobro vseh. Po besedah Andraža Malija iz Cedre se namreč ne sme zgoditi, da bi trgovci s polic umikali izdelke, katerih cene bi država regulirala, kot se je zgodilo na Hrvaškem.

O sindikalnem dogajanju v dejavnosti trgovine v bližnji prihodnosti pa vas bomo seveda še sproti obveščali.

Share