Sindikat delavcev gostinstva in turizma se sprašuje: Kaj se dogaja s slovenskim turizmom in zakaj je v predvolilnih programih spregledan?

7. 4. 2022

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit) je danes z javnim pismom slovenski javnosti in slovenski politiki opozoril, da je strateško pomembna panoga turizma v predvolilni kampanji povsem spregledana.

»V času predvolilne evforije se pred našimi očmi odvija groteskna predstava zmaličene realnosti. Vznesenost predvolilnih spektaklov od jutra do večera je potisnila v ozadje vse ostalo, kar je pomembno v življenju nas vseh,« so zapisali v sindikatu, kjer jih skrbi, ker v »dosedanjih predvolilnih spakovanjih« niso zasledili »niti ene same besede« o turizmu in kadrovski stiski v gostinstvu in turizmu. »Gotovo je, da slovenskega turizma, kulinarike, naše identitete ter kulture ne bodo gradili delavci iz azijskih držav, Romunije, Bolgarije, Ukrajine in Madžarske,« so opozorili.

Dotaknili so se tudi nizkih plač v panogi, zaradi katerih da so zaposleni na pragu ali celo pod pragom revščine, v tej luči pa izpostavili, da je treba učinkovito in uspešno vodenje podjetij z državnim lastništvom zagotoviti s profesionalnim menedžerskim kadrom, »ki ni niti delegiran niti ne bi smel biti odvisen od vsakokratne vladne politične strukture

Čeprav je Slovenski državni holding (SDH) nedavno potem vendarle, tudi po prizadevanjih sindikata, uveljavil predkupno pravico za nakup deleža sklada York v turistični družbi Sava in s tem preprečil prodajo pomembnega dela slovenskega turizma madžarskemu finančnemu skladu, nevarnost mešetarjenja s slovenskim turizmom še zdaleč ni minila, so prepričani v sindikatu delavcev gostinstva in turizma. »Še vedno grozi prodaja državne lastnine komurkoli po meri političnih elit, ki se za zadovoljitev svojih egoističnih interesov ne bodo ozirale na splošno korist, ne glede na usodne posledice za slovenski narod. Barantija je tokrat odmaknjena od pozornosti ljudstva,« so še zapisali in med drugim poudarili, da njihov interes ni usmerjen na posamezna turistična podjetja, temveč na celotno panogo. V tej luči so pozvali, naj turistična podjetja, v katerih ima država deleže, postanejo eden temeljev državnega pokojninskega sistema.

Foto Greenvalley Pictures/Pexels

Share