Predstavniki sindikatov protestno zapustili sejo Ekonomsko-socialnega sveta

23. 9. 2020

Že pred današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so sindikalni partnerji pozvali vlado naj s petim paketom protikoronske zakonodaje še nekoliko počaka, vendar vladni predstavniki pa na takšne pozive niso želeli pristati. Na ESS, kjer so obravnavali omenjeni zakonodajni paket, pa so nato predstavniki sindikatov sejo protestno zapustili.

Kot nam je povedala Lidija Jerkič, so gradivo za današnjo izredno sejo ESS dobili šele pol ure pred uradnim začetkom. Tako niso imeli dovolj časa, da bi se lahko ustrezno pripravili. »Že dopoldne smo predlagali vladi, da razmisli o podaljšanju dela pogajalske skupine, ki je vodila težak, toda konstruktiven dialog. Včeraj so sestankovali dvanajst ur, sestali so se tudi v ponedeljek in danes. Če bi socialni partnerji zavlačevali, bi lahko še razumeli njihove poteze,« je zadnje dogajanje opisala predsednica ZSSS.

Vladni predstavniki so ostali gluhi na prav vse pozive sindikalne strani. Predstavnikom sindikatov tako ni preostalo drugega, kot da zapustijo sejo.
Vladni predstavniki so ostali gluhi na prav vse pozive sindikalne strani. Predstavnikom sindikatov tako ni preostalo drugega, kot da zapustijo sejo. In kot je dejala Lidija Jerkič, so tako ostala odprta tudi ključna vprašanja. Fotografiji: Matej Klarič

Gluhi na pozive sindikalne strani

»Na seji ESS smo predlagali tudi, da gredo naprej samo usklajeni členi in da se o drugih nemudoma začnemo pogovarjati, vendar tudi tega niso sprejeli. Minister za delo Janez Cigler Kralj je nato predlagal sklep, da smo se seznanili s predlogom zakona,« je povedala sindikalistka in dodala, da s tem niso mogli soglašati, »saj niso želeli prevzeti odgovornosti za rešitve, za katere niti ne vedo, kaj prinašajo.« Sejo so tako zaključili brez sklepa: »Minister je sicer dejal, da bo prenesel naprej naše predloge, o naslednjih korakih vlade pa nas bo obvestil.« Potem ko so predstavniki sindikatov zapustili sejo, se je ta končala. Vlada pa bo tako na današnji seji, ki se prične ob 18. uri, vseeno razpravljala o petem protikoronskem paketu.

Predsednica ZSSS pa je omenila še dve ključni zadevi, ki sta ostali nedogovorjeni: »Nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih dob je ostal z nastavki za privatizacijo. Tudi vprašanje dodatkov za javni sektor, ki podirajo sistem plač javnih uslužbencev, je ostalo neodgovorjeno. Kolegi iz javnega sektorja so bili pri tem zelo jezni, ker je že kazalo, da tega na vladi ne bodo storili,« je še povedala za zaključek. Ali bo vlada kljub temu, da ni sklenila dogovora s sindikati, v parlamentarno proceduro poslala neusklajeno zakonodajo, bomo izvedeli po današnji seji. Če se bo to zgodilo, pa bodo odnosi s sindikati padli na najnižjo raven od začetka delovanja aktualne vlade.

Matej Klarič

Share