Sporočilo sindikata delavcev trgovine: Ob strogem spoštovanju varnostnih ukrepov želimo delati!

27. 11. 2020

Ob objavi uradnih podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o deležu potrjenih primerov okužb v obdobju od 16. 11. do 22. 11., ki kažejo, da trgovina ni vir žarišča okužb, se tudi Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pridružuje pozivu za ponovno odprtje poslovalnic.

To naj poteka pod strogim spoštovanjem vseh varnostnih ukrepov, ki jih določa vlada za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Zaposleni, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, danes z zmanjšanimi plačami živijo praktično na ali celo pod pragom tveganja revščine, zato naj vlada usliši njihov klic na pomoč: »Ob strogem spoštovanju varnostnih ukrepov želimo delati!« Dodatno jim je treba zagotoviti tudi krizni dodatek v minimalni višini 250 evrov za delo v tveganih razmerah.

Podatki NIJZ kažejo, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, saj je bilo v prodajalnah ugotovljenih le 1,9 odstotka okužb med zaposlenimi. Podobne rezultate beležimo tudi v SDTS skladno s povratnimi informacijami, ki prihajajo od zaposlenih v trgovinah, zato ponovno odprtje podpiramo. Večji izziv pa predstavlja utemeljevanje, kdaj je zaposleni dolžan v samoizolacijo. Pri odgovoru na vprašanje, ali je opozorilo iz mobilne aplikacije #OstaniZdrav, ki nakazuje tveganje za okužbo, dovoljšen razlog za samoizolacijo, od pristojnih organov nimamo enotnega odgovora, odločitve pa so v tem primeru prepuščene delodajalcem. Slednji se zaradi kadrovske stiske pogosto odločajo tako, da so poslovni interesi ponovno postavljeni pred zdravje zaposlenih.

Zahtevek za 250 evrov kriznega dodatka za zaposlene v trgovinah

Zaposleni v trgovinah opravljajo svoje plemenito delo vestno in že ves čas zagotavljajo nemoteno oskrbo prebivalstva tako s hrano kot drugimi nujnimi potrebščinami. Ker pa tega segmenta država ni neposredno uredila, ampak je v rokah lastnikov kapitala, za svoje delo še vedno prejemajo le minimalno plačilo. Kot družba bi morali znati ceniti in spoštovati to delo, zato v SDTS zahtevamo krizni dodatek za vse zaposlene v realnem sektorju gospodarstva, ki opravljajo delo v teh tveganih razmerah, in sicer v višini najmanj 250 evrov mesečno.

Velike obremenitve zaposlenih

Pomembna povratna informacija s terena je tudi preobremenitev zaposlenih, ki trenutno delajo v trgovinah, ne zgolj zaradi okrnjenih ekip zaradi bolniških ali drugih odsotnosti, pač pa tudi zaradi pritiska potrošnikov. Trgovke in trgovci, ki so morali prekriti police z otroškimi izdelki, morajo v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z jeznimi strankami, ki se sprašujejo, kje naj kupijo nujno potrebna zimska oblačila in obutev za svoje otroke. Številne spletne trgovine, ki naj bi bile rešitev za to vprašanje, zamujajo z dobavo, otroci pa določene izdelke, kot so primerna zimska obutev in novi zimski plašč, potrebujejo nemudoma. Poleg tega je nakupovanje prek spleta za marsikaterega starša še vedno privilegij, številni manjši slovenski trgovci pa prav tako nimajo še vzpostavljenih spletnih trgovin, ki bi lahko zadostile trenutnim potrebam. Znaten delež slovenske potrošnje se tako trenutno steka k uveljavljenim tujim spletnim trgovcem in ne k slovenskim ponudnikom oziroma podjetjem, ki bi jih prav v teh trenutkih morali podpreti.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Share