Zaradi petnajstminutne opozorilne vožnje taksistom kazni v višini 22.800 evrov

16. 3. 2021

23. februarja so taksisti pred državnim zborom v Ljubljani izrazili nestrinjanje z vladnim odlokom, ki je od njih zahteval obvezno testiranje na novi koronavirus vsakih 72 ur. Pri opozorilni vožnji so zagotovili reševalni pas in po sredini ceste omogočili dostop reševalnim vozilom. Policisti pa so udeležence v opozorilni vožnji popisali, nekaterim na licu mesta izdali plačilne naloge, skupno 57 voznikom pa je sedaj očitano, da so javno cesto uporabljali na prepovedan način, ker naj bi zasedli cestišče z namenom oviranja prometa na njem in izražanja nasprotovanja vladnim odlokom.

Vozniki so cesto uporabljali izključno za cestni promet, torej za zakonsko predviden namen. Vozili so po vozišču, ki je določen za cestni promet, s čimer so želeli na miren način opozoriti na nevzdržen položaj, ki je zanje nastal zaradi izvrševanja odloka, ki jim je onemogočal delo in zaslužek.

Pri tem vozniki niso ogrožali nikogar in zaradi njihovega ravnanja ni bila v ničemer povečana možnost prenosa nalezljive bolezni, s svojim ravnanjem pa prav tako niso kršili drugih predpisov. Vozniki očitanega prekrška niso storili ne iz malomarnosti in ne z naklepom, zato za to ne morejo biti odgovorni. Ravnali so na edini mogoč način, da so vozila ustavili in počakali, da se promet sprosti.

Namen voznikov je bil izraziti kritiko vlade in kaznovanje samo zato, ker so to storili, očitno ni namenjeno zagotavljanju prometne varnosti, pač pa izkazovanju moči in represije.

Policisti, ki so izdajali plačilne naloge, pred izdajo niso upoštevali izjav, ki so jih vozniki želeli podati že na kraju samem oziroma jih niso zaslišali, s čimer je bila storjena kršitev določb postopka, saj jim kot domnevnim storilcem ni bila dana možnost, da se o prekršku izjavijo. Na samem kraju so policisti samo snemali registrske številke vozil, jim blokirali cesto, popisovali, pojasnil od policistov, zakaj jih popisujejo, pa niso prejeli. Sedaj pa so zaradi izražanja nezadovoljstva zoper vladne ukrepe za petnajstminutno mirno opozorilno vožnjo izdali plačilne naloge v višini 400 evrov. Po podatkih policije bo kazen prejelo 57 voznikov v skupnem znesku 22.800 evrov, za katere bodo vozniki vložili zahtevo za sodno varstvo.

Vozniki so se zaradi epidemije in z njo povezanih sprejetih odlokov ter drugih omejitvenih ukrepov znašli v položaju, v katerem so številni morali zapreti svojo dejavnost oziroma so izgubili zaposlitev. Podatki namreč kažejo na občutno zmanjšanje števila taksi voznikov glede na pretekla leta, padec števila voznikov pa znaša 37,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. Opozarjamo na slabo materialno stanje, v katerem so se vozniki zaradi ukrepov znašli in zaradi česar je ogrožen njihov socialni položaj. Odgovorne pozivamo, naj upoštevajo tudi njihovo premoženjsko stanje, višino njihovih plač, drugih prihodkov in premoženja, opozarjajo v sindikatu.

Zahvaljujemo se Pravni mreži za varstvo demokracije za podporo in pomoč, da se z nami borijo za človekove pravice in demokratične vrednote, ki nam pomagajo pri zahtevah za sodno varstvo, še sporočajo iz sindikata. Prek krovnega sindikata, Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) smo vložili tudi ustavno presojo odloka, zato pričakujemo, da bo našim pomislekom o samem neustreznem in neutemeljenem testiranjem pritrdilo tudi ustavno sodišče, še dodajajo. In za konec še: »Pri vseh naših aktivnostih so se nam nepričakovano pojavili tudi ogromni stroški, zato vse zainteresirane podpornike zaprošamo za donatorska sredstva, saj smo veliko podporo dobili tudi pri ljudeh, ki so razumeli in razumejo našo stisko. Vse donatorje vabimo, da se obrnejo na spletno stran sindikata taksistov ali na mail: info@sindikat-taksistov.si, kjer bodo našli način pomoči, ki nam ga lahko izkažejo. Za pomoč se že vnaprej zahvaljujemo.«

Share