Živel praznik dela, živela 1. in 2. maj!

1. 5. 2020

Objavljamo letošnjo prvomajsko čestitko Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki jo podpisuje naša predsednica Lidija Jerkič:

V teh pomladnih dneh, polnih besed o solidarnosti, socialni pravičnosti in vrednotah, ki so vedno opredeljevale pomen dela in delavstva, je pred nami praznik dela. Letošnji je še toliko bolj pomemben, saj z njim obeležujemo 130-letnico praznovanja praznika dela. V Sloveniji praznik dela praznujemo dva dni, 1. in tudi 2. maja, ki je prav po zaslugi Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ostal dela prost dan. Delavski praznik obeležujemo v spomin na vse pretekle in kot navdih za vse prihodnje delavske boje.

Vsi smo delavke in delavci, ne glede na to kakšno delo opravljamo, kje ga opravljamo in v kakšni obliki dela delamo. Vsi si zaslužimo delavske pravice, dostojno plačilo in delo, prvega ter drugega maja pa praznovanje delavskega praznika. Tudi v današnjih zapletenih in izzivov polnih časih.

Naj bo torej praznik dela praznik vseh nas, delavk in delavcev, članic in članov sindikatov. Spomnimo se, kako veliko lahko spremenimo, ko – solidarni, povezani in odločeni – stopimo skupaj. Samo tako bodo tudi naše ideje in zahteve, podobno kot pred stotridesetimi leti, pomembno spremenile svet.

Hvala vsem, ki stopate in se borite skupaj z nami. Živel praznik dela, živela 1. in 2. maj!

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS


Vabljeni k ogledu prvomajskega nagovora Lidije Jerkič, ki ga je imela v današnji oddaji Dobro jutro, dostopni na tej povezavi, in sicer od 04:55 do 09:44. Priporočamo tudi ogled intervjuja z etnologom in kulturnim antropologom dr. Rajkom Muršičem, ki je v isti oddaji potekal od 12:33 do 20:30.


Vrnitev h koreninam

Predsednica ZSSS pa je imela danes na povabilo predsednika države Boruta Pahorja tudi nagovor v predsedniški palači v Ljubljani.

Letos praznik dela mineva v drugačnih okoliščinah, kljub temu pa ni izgubil pomena, je izpostavila. Pred 130 leti so se v Sloveniji prvič zbrali ljudje in organizirano zahtevali, da se skrajša delovni čas in se izboljšajo delovni pogoji. Tvegali so, da jih bodo preganjali oblastniki, policisti in vojska, kar se sicer ni zgodilo. V ZSSS smo želeli letošnji 1. maj proslavljati nekoliko drugače kot v preteklih letih, je poudarila. »Želeli smo narediti drugačen praznik, nekoliko obrniti navade, nekoliko zmanjšati pomen, ki je bil bolj v druženju kot v razumevanju 1. maja. Želeli smo se vrniti h koreninam,«. A da bo 1. maj tako zelo drugačen, si nismo predstavljali. »Virus nas je resnično vrnil h koreninam,« je dejala Lidija Jerkič.

Izpostavila številne pravice, pridobljene v zadnjih 130 letih – denimo 40-urni delovnik, volilna pravica žensk, uvedba pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja. »Uspeli smo priti do točke, ko je pretežni večini prebivalstva zagotovljena varna zaposlitev, zavarovanje za primer brezposelnosti, zdravstveno zavarovanje ter pokojnina. Težko pa smo zadovoljni, zato teh 130 let predstavlja le osnovo za vse, kar nas v prihodnje še čaka,« je poudarila.

Novi koronavirus je izpostavil različne oblike dela v Sloveniji, ki »niso vse varne«, je spomnila sindikalistka. »Imamo 1,2 milijona ljudi, ki potrebuje državno pomoč, kar pove, da sistem ni pravičen. Vsi iščemo zavetje države, ko se kaj zalomi, ko je treba državo financirati, plačevati prispevke in davke, pa nismo tako enaki,« je opozorila.

Spomnila je, da so delodajalci še januarja v razpravi o minimalni plači državi očitali intervencionizem in zahtevali, naj gospodarstvo pusti pri miru. »V zadnjem mesecu nisem slišala, naj država pusti gospodarstvo pri miru, prav nasprotno – ves čas poslušamo: država naj, država ni, država bo, od države hočemo,« je dejala.

Virus je po njenih ocenah izpostavil tudi pomen javnih storitev. »V naslednjih petih ali desetih letih ne želim nikoli več slišati, da je treba zdravstvo ali šolstvo privatizirati. Samo od javnih storitev je v tem trenutku odvisno naše zdravje, počutje, to je področje, kamor bo treba vlagati veliko denarja,« je opomnila.

Koronavirus je pokazal tudi, kako hitro je mogoče skrajšati delovni čas, urediti delo od doma. Opozarja nas, da bo treba spregovoriti tudi o pravici do odklopa, ko delodajalcu delavec ne bo ves čas na voljo. »Upam, da nas je to naučil in da čez dva meseca ne bo spet vse, kot je bilo,« je še poudarila Lidija Jerkič (povzeto po STA). Več na tej povezavi.


V znak obeležitve tradicije in boja za pravičnejši ter boljši svet od tega, v katerem živimo danes, vas vabimo tudi, da na svoja okna in balkone izobesite nekaj rdečega (npr. zastavo, majico ali ročno izdelan nagelj) in nam pošljete fotografijo okrasitve na elektronski naslov de@sindikat-zsss.si.

Obenem vas želimo še enkrat spomniti na našo brošuro, ki smo jo izdali ob 130. obletnici prvomajskega praznovanja pri nas in je prosto dostopna tukaj: Nazaj h koreninam: 130 let od prvega prvomajskega praznovanja 1890 – 2020. Letošnjemu prazniku dela smo posvetili tudi posebno tematsko podstran.

Ne spreglejte pa tudi prvomajskih vsebin, ki so jih pripravili pri naših mladih silah oziroma pri Sindikatu Mladi plus: Nehvaležni skeptiki #22: Prvomajska specialka & Kakšen je ekonomski in socialni položaj mladih v Sloveniji?

Share