Javno pismo sindikata upokojencev predsedniku vlade

2. 9. 2019

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je danes na predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca naslovil novo javno pismo, v katerem protestira zoper birokratske in prazne odgovore, ki jih sindikat prejema na svoje pozive. Obenem v sindikatu (ponovno) zahtevajo ukrepanje. Tokrat – od predsednika vlade RS. Izpostavljamo nekaj odlomkov:

Člani in članice sindikata upokojencev Slovenije smo z našega letnega srečanja v Brežicah 6. junija letos vladi in poslanskim skupinam poslali zahteve in predloge, ki se nanašajo na izredno uskladitev pokojnin, da bi nam te bile ustrezno usklajene za leta, ko se niso usklajevale ali so bile usklajene v nižjem odstotku, in sicer na podlagi zloglasnega Zujfa. Pokojnine se morajo izredno uskladiti še za 7,2 odstotka, da bo tako s tem dosežena ustrezna raven pokojnin, sicer bodo upokojenci trajno oškodovani. Predlagali smo tudi določitev višine letnega dodatka za leto 2020, in sicer v skladu s sistemskim zakonom.

Generalni sekretariat vlade nas je s pismom obvestil, da je naše predloge in zahteve posredoval ministrstvu za delo, socialne zadeve, družino in enake možnosti, ki nam naj odgovori in vlado seznani z odgovorom. Omenjeno ministrstvo nam je 7. 8. 2019 poslalo pismo brez podpisa, naveden je mag. Mitja Žiher, ki nam je posredoval pismo po pooblastilu generalne direktorice direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela mag. Katje Rihar Bajuk. Pismo je brezčutno, birokratsko.

Spoštovani predsednik vlade, iz tega sklepamo, da smo člani in članice sindikata, starejši nevredni odgovora, ki bi ga nam naj posredovala odgovorna ministrica. Naivno smo pričakovali, da nam boste odgovorili vi oziroma vlada.

Naj ne zveni nesramno, ampak upokojenci znamo brati, poslušati in smo navedeno vedeli, ko smo posredovali naše zahteve. Niti z eno besedo nismo prejeli odgovora na naše predloge in zahteve. Zavedamo se, da imate kot predsednik vlade številne zahtevne naloge in odgovornosti. Vemo, da so naloge, ki se nanašajo na starejše in tudi na vse prebivalce, kot je sistem zdravstvenega zavarovanja, dolgotrajna oskrba, vprašanja oziroma naloge, ki jih vlade v preteklem desetletju niso zmogle, hotele opraviti, kljub temu, da so bili zakonski predlogi pripravljeni. In zakaj ne? Zato, ker vedno zmagajo, prevladajo posamični interesi, zato, ker gre za prestiž, kdo bo predlagatelj zakonov, zato, ker gre za to, da se kupčka s sredstvi, ki jih obvladujejo posamezna ministrstva in drugi odgovorni deležniki.

Javno pismo je sicer v celoti dostopno tukaj: Javno pismo predsedniku vlade, 2. 9. 2019

Share