O platformnem delu od A do Ž – Sindikat Mladi plus z dvema novima podkastoma

19. 8. 2021

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, ki je del ZSSS, so poleti pripravili dve novi epizodi svojega podkasta Nehvaležni skeptiki, v okviru katerih so se podrobno posvetili nadvse aktualni temi – platformnemu delu.

Ker gre za kompleksno področje, so ga obdelali v dveh delih. V prvem, ki je luč sveta ugledal julija, so raziskali, kakšne posledice prinaša za delavke in delavce ter kako so se nanj odzvale države in delavstvo samo. Osredotočili so se predvsem na razmere v Evropi in v debato vključili tudi posebnega gosta Blaža, ki je bil včasih sam dostavljalec hrane v Avstriji, kjer se zdaj kot sindikalist ukvarja z delavskim organiziranjem prav teh delavk in delavcev – dostavljalcev hrane.

V drugi epizodi, ki so jo v sindikatu mladih objavili avgusta, pa so platforme dela in položaj delavk ter delavcev znotraj njih skušali razumeti na lokalni ravni, na primerih iz Slovenije, ter nas popeljati skozi delovni teden dostavljalca hrane. Pri tem so se naslonili na svojo raziskavo, v kateri so pod drobnogled vzeli status, delavske pravice, organiziranost, zadovoljstvo z delom in druge značilnosti tistih, ki delajo za platforme, ki kot svojo glavno storitev nudijo dostavo hrane na dom. Pri nas sta to v času njihove raziskave bili podjetji Wolt in e-hrana.

Prvi epizodi (Platformno delo, 1. del, julij 2021) lahko prisluhnete s klikom na tole grafiko:

Drugi epizodi (Platformno delo, 2. del, avgust 2021) pa s klikom na tole grafiko:

Vse druge epizode Nehvaležnih skeptikov pa so dostopne na tej povezavi. Vabljeni k poslušanju!


Ne prezrite tudi nekaj naših drugih vsebin o platformnem delu:

»Z nami so delali, kot so hoteli« – S problemske konference o platformnem delu

Delavstvo in spletne platforme: Odpiranje številnih temeljnih vprašanj delovnega prava

Platformna podjetja nenehno preizkušajo našo toleranco – Pogovor s sociologinjo in raziskovalko Majo Breznik o delu prek spletnih platform

Share