Sindikati v tej farsi ne bomo več sodelovali! – O sindikalnem umiku iz ekonomsko-socialnega sveta

14. 5. 2021

Ker zaradi ravnanja aktualne vlade in kršenja pravil ekonomsko-socialnega sveta (ESS) socialnega dialoga ni več, so vodilni petih največjih naših sindikalnih central danes usklajeno in enotno najavili, da ne želijo biti več sodelovati v tej farsi, predvsem pa ne v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

 Za partnersko mizo so se sindikati pripravljeni vrniti, če bo vlada dokazala, da bo spoštovala pravila delovanja ESS (tripartitnega organa socialnega dialoga, ki je bil ustanovljen leta 1994) ter da je resnično vsebinsko in predhodno pripravljena sodelovati s socialnimi partnerji.

Socialni dialog pomeni dogovarjanje, poslušanje in sprejemanje skupnih rešitev v dobro vseh. Tega v okviru ESS v času te vlade ni bilo. Pravila njegovega delovanja je kršila že pred tem, a je sodu izbilo dno to, da je aktualni paket davčne zakonodaje poslala v državni zbor mimo socialnih partnerjev.

Če smo ravnanje ob veliki časovni stiski in omejevalnih ukrepih v času sprejema interventne zakonodaje, t. i. PKP-jev to do neke mere še lahko razumeli, je ob tem povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, je ob posegih v sistemske zakone brez predhodne obravnave na ESS, neupoštevanju predlogov v zvezi z nacionalnim demografskim skladom, tajnostjo načrta za okrevanje in odpornost, nazadnje davčna zakonodaje razgalila dejstvo, da socialnega dialoga sploh ni več.

Po besedah Branimirja Štruklja (Konfederacija sindikatov javnega sektorja) je bil uničen v treh korakih. Prvi je bil narejen v času interventnih ukrepov, ko je vlada sprejete dogovore potem spreminjala enostransko. Drugi je bil storjen ob sprejemanju zakona o nacionalnem demografskem skladu, pri je ostala le še forma socialnega dialoga, pogajanja pa so potekala šele takrat, ko je bil zakon že v parlamentarnem postopku. Sporočilo vlade je bilo jasno, da zakona ne bodo spreminjali. In tretji korak je bil popolno negiranje ESS ter vložitev paketa davčne zakonodaje v državni zbor mimo ESS.

»Vlada nam je sporočila, da v socialnem dialogu ni nobenega prostora za iskanje uveljavitev interesov delavk in delavcev ter nam svetovala, da gremo na ulico,« je bil jasen Štrukelj.

Sindikati imamo dovolj kršenja pravil ESS in drugih samovoljnih ter za delavstvo škodljivih potez aktualne vlade. Fotografiji M. M.

 

Jakob Počivavšek (KSS Pergam) je dejal, da sindikati niso naredili ničesar drugega, kot da so povedali, da je »cesar gol«. Aroganca oblasti je po njegovem velika, zaupanje pa porušeno. Socialni dialog bi moral biti uravnoteženje včasih tudi diametralno nasprotnih interesov, gre pa še za to, da sprejeti zakoni dobijo tudi ustrezno stopnjo legitimnosti. »Slovenija brez socialnega dialoga, v okviru katerega so bile v preteklosti sprejete nekatere ključne reforme, ne bi izpolnila niti pogojev za vstop v Evropsko unijo, niti ne bi prevzela evra, okrevanje po finančni krizi pa bi bilo zahtevnejše. Danes se že kaže ravnanje vlade v tem, da imamo veliko število ustavnih presoj, referendumi se nakazujejo, jaz sem prepričan, da jih bo vedno več,« je bil jasen Počivavšek.

Peter Majcen (KS 90) je med drugim spomnil na v preteklosti izsiljen odpustek delodajalcem pri zmanjševanju prispevkov za pokojninsko blagajno, ki je v vseh teh letih prinesel 20-milijardni strošek proračunu, zdaj pa vlada poskuša z nacionalnim demografskim skladom in bogataško, socialno, asocialno kapico to luknjo še večati. Če želimo dobro državi in vsem Slovencem, moramo ustaviti škodljivo ravnanje te vlade.

Evelin Vesenjak (KNSS Neodvisnost) je bila še bolj jasna, ta vlada mora po njenem oditi v zgodovino in se nikoli več vrniti, v času predsedovanja EU pa moramo pokazati resničen obraz njenega ravnanja. V tej vladi delavke in delavci nimajo svojega ministra, gospodarstvo pa ga ima, je še poudarila.

Sindikati bomo nadaljnje akcije načrtovali in usklajevali skupaj. Že za naslednji teden pa napovedujemo tudi novinarsko konferenco o paketu davčne zakonodaje.

Celoten posnetek srečanja z mediji je dostopen tukaj:

Se nadaljuje …

Share