Predstavniki upokojencev pozivajo vlado: Za izredno uskladitev pokojnin je zadnji čas

12. 4. 2023

Predstavniki Sindikata upokojencev Slovenije (Sus) in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so danes vlado pozvali k uresničitvi sklepa Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) o izredni in dodatni uskladitvi pokojnin s 1. aprilom letos. Vlada je namreč neuradno napovedala, da uskladitve ne bo pred rebalansom proračuna, kar pa je zanje nesprejemljivo.

Uradnega odgovora vlade na sklep, ki ga je, na svoji seji 27. februarja letos, sprejel Svet Zpiza v Sus in ZDUS še niso prejeli, na kar so 28. marca, v pogovoru opozorili tudi predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar. Ta je pristojnega ministra Luko Mesca, ki je bil prisoten na pogovoru, pozvala, naj vlada upokojencem odgovori kakšne so možnosti za rešitev in svojo odločitev utemelji. A vlada se je zavila v molk. Še več: po neuradnih informacijah Zdusa, izredna uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka ter dodatni 1 odstotek uskladitve za upokojene do vključno leta 2011, ki bi po izračunih Zpiza državo stala okroglih 198 milijona evrov, ta hip ni mogoča, ker bi negativno vplivala na vzdržnost javnih financ.

Podpredsednica Susa Metka Roksandič je takšna namigovanja označila za neodgovorna, saj je lani prispevek proračuna v pokojninsko blagajno za potrebe pokojnin znašal le 805 milijonov evrov in je bil že tako nižji od načrtovanega. Zmanjšuje se tudi delež BDP, ki ga država iz proračuna nameni v pokojninsko blagajno. Lani je znašal 1,88 odstotka, skoraj dvakrat manj kot pred dvajsetimi leti. Celoten prispevek države v pokojninsko blagajno se je tako iz 33 odstotkov leta 2013, lansko leto zmanjšal na 19,1 odstotek. »Glavnino prihodkov še vedno predstavljajo socialni prispevki, ki so iz 66 odstotkov leta 2013, lani narasli na 80,4 odstotka, čeprav zavarovanci v pokojninsko blagajno prispevamo skoraj dvakrat toliko kot delodajalci, kar je edinstven primer v Evropi,« je bila kritična sindikalistka. »Upokojenci ne opravljamo zgolj reproduktivnega oziroma družinskega dela, temveč smo tudi široko prostovoljno aktivni in zato nepogrešljiv del družbe, ki si zasluži dostojen dohodek za preživljanje. Več kot 246 tisoč upokojenk in upokojencev trenutno prejema nižjo pokojnino kot je višina varstvenega dodatka, kar tri od desetih upokojenk nad 65 let pa živijo v pomanjkanju

Zaradi inflacije pokojnine ob realno vrednost

»Avgusta lani je bilo zavarovancev, ki so vplačevali prispevek, že več kot milijon in kvazi strokovnjaki z zastraševanjem o kolapsu pokojninske blagajne v naslednjih desetletjih zgolj tlakujejo pot interesom kapitala oziroma zasebnih pokojninskih zavarovalnic,« ocenjuje Jožica Puhar, podpredsednica Zdusa. Zaradi visoke inflacije so pokojnine kljub redni januarski uskladitvi za 5,2 odstotka izgubile svojo vrednost. Enormno zvišanje cen hrane (19,1 odstotka), stanovanjskih stroškov in energije (19,9 odstotka) ter zdravstva (9,8 odstotka) so tako najbolj prizadele prav upokojenke ter upokojence z nizkimi pokojninami in delavke ter delavce z nizkimi plačami. Glede na poročilo Zpiza so se starostne pokojnine lani znižale za 0,7 odstotka, invalidske za 0,5 odstotka, družinske pa za 1 odstotek, zato je izredna uskladitev nujna za ohranitev njihove realne vrednosti. »Počutimo se odrinjene, saj smo edina skupina, ki zaostaja za vsemi drugimi družbenimi skupinami. V naših pričakovanjih so namreč zajeti vsi, ne zgolj naši člani, temveč široka populacija starejših: tako upokojenih kot tistih, ki bodo to še postali. Enostavno ne moremo tolerirati politike, ki takšno skupino prebivalstva ignorira ali potiska na rob družbe,« je še povedala Puhar.

Podpredsednica sindikata upokojencev Metka Roksandić (v sredini) je med drugim opozorila, da v Sloveniji zavarovanci v pokojninsko blagajno prispevamo skoraj dvakrat toliko kot delodajalci, kar je edinstven primer v Evropi. Foto M. P.

Pričakujejo ukrepanje vlade

Pogoji za izvedbo izredne uskladitve pokojnin so sicer, po besedah Erika Hohbauerja, člana Strokovnega sveta Zdusa, formalno že izpolnjeni. Osma točka 630. člena ZPIZ-2 namreč določa, da se pokojnine lahko izredno uskladijo v primeru pozitivne rasti BDP, ki je bila v lanskem letu 5,2 odstotna. »Ker se bo napovedih Umarja inflacija nadaljevala tudi v letošnjem letu in se decembra končala pri petih odstotkih, je izredna uskladitev nujna. Zato trkamo na razum vlade, da jo sproži kot je bilo dogovorjeno in pričakovano

Žogica je zdaj na strani vlade. V primeru, da do izredne uskladitve pokojnin ne bo prišlo, bodo nadaljevali z obveščanjem medijev in poročanjem o napredku. Ulične demonstracije sicer razumejo kot legitimno obliko protesta, a poudarjajo, da bodo politični pritisk še naprej izvajali sistemsko, v ustreznih organih, med drugim tudi v svetu in skupščini Zpiza. Prav tako ne nasprotujejo 20 odstotnemu dvigu pokojnin, ki ga zahteva gibanje Glas upokojencev, a menijo, da je takšen dvig pokojnin nerealen in predvsem populističen. »Rešitve lahko dosežemo le znotraj sistema, ki spoštuje demokratične oblike odločanja,« je na koncu še dodala podpredsednica sindikata upokojencev Metka Roksandič.

Miha Poredoš

Share