Iz prakse: So prispevki res plačani?

5. 7. 2019

Obvezne prispevke za socialno varnost (sem spadajo prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo in za zaposlovanjeza svoje delavke in delavce obračunavajo ter plačujejo delodajalci. Kako pa lahko preverimo, če to res počnejo? Ponujamo nekaj praktičnih nasvetov:

Podatke o plačanih prispevkih za socialno varnost je mogoče pridobiti na Finančni upravi Republike Slovenije. 21. člen Zakona o davčnem postopku določa, da davčni organ vsaki fizični osebi na njeno zahtevo razkrije podatke o prispevkih za socialno varnost, ki jih je zanj plačal oziroma jih je dolžan plačati njegov delodajalec ali druga oseba.

To je mogoče storiti na dva načina:

Ali so prispevki za socialno varnost dejansko plačani, lahko delavec ali delavka preveri s pomočjo portala eDavki. Za to potrebuje digitalno potrdilo oziroma mora biti identificiran kot uporabnik portala. Če fizična oseba ni uporabnik eDavkov, lahko vlogo za razkritje podatkov o obveznih prispevkih iz delovnega razmerja vloži prek svojega pooblaščenca (npr. sorodnik, oseba interesnega združenja – sindikata), ki je identificiran kot uporabnik eDavkov. Podrobnosti o postopku pooblaščanja so na voljo omenjenem spletnem portalu.

  • pri pristojnem finančnem uradu

Ali so prispevki za socialno varnost plačani, je mogoče preveriti tudi pri pristojnem finančnem uradu. In sicer tako, da delavec ali delavka osebno odda posebno vlogo za izpis podatkov, dostopno tudi na spletni stani FURS.

Kako naprej?

Na podlagi vložene vloge FURS fizični osebi pripravi obvestilo s podatki o obveznih prispevkih za socialno varnost od dohodkov iz delovnega razmerja, ki so evidentirani v evidenci davčnega organa do vključno treh dni pred vložitvijo vloge in se nanašajo na izplačila dohodkov iz delovnega razmerja od 1. 1. 2009 dalje. Podatki o izplačanih dohodkih iz delovnega razmerja pred 1. 1. 2009 v evidenci davčnega organa niso na voljo. Za podatke o obveznih prispevkih pred navedenim datumom se zavezanec lahko obrne na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Preverjanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja

Urejenost obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je prav tako mogoče preveriti na več načinov. Na spletni strani https://zavarovanec.zzzs.si lahko izberete »e-Storitve ZZZS« in nato »Imam urejeno zavarovanje?«. Vpišite svojo ZZZS številko in izberite »Preveri«. Tako pride do izpisa podatkov o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma morebitne napake.

Preverjanje urejenosti zavarovanja z mobilnim telefonom

Mogoče je poslati tudi SMS sporočilo na telefonsko številko 031 771 009. Vsebina sporočila je ključna beseda ZZ ter vaša ZZZS številka. Na primer: SMS za osebo Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 je: ZZ032822733. Prejeli boste SMS sporočilo, ki ga sestavljajo:

  • začetna črka imena in priimka zavarovane osebe in njena ZZZS številka;
  • podatek o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja;
  • podatek o urejenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Obveščanje o prispevkih tudi prek mobilne aplikacije

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) pa je v začetku letošnjega leta objavila tudi zagon nove aplikacije za mobilne naprave eDavki, ki s skoraj tridesetimi uporabnimi funkcijami lajša izpolnjevanje davčne obveznosti do države in zaščito pravic. Poleg osebnega koledarčka lahko z njeno pomočjo dostopamo do svojega davčnega knjigovodskega stanja, začenjamo davčne postopke in se seznanimo s svojimi socialnimi prispevki.

Fursov informacijski sistem eDavki je z letošnjim letom za fizične osebe na voljo tudi prek mobilne aplikacije. Vsi, ki si boste naložili mobilno aplikacijo, boste med drugim lahko uporabljali personalizirani koledarček za obvestila o konkretnih davčnih obveznostih in pravicah, vlagali obrazce (npr. olajšava za vzdrževane družinske člane je na voljo s predizpolnjenim obrazcem), pa tudi dobili informacijo o tem, ali vam je delodajalec obračunaval oziroma plačal prispevke za socialno varnost.

Aplikacija za mobilne telefone eDavki bo vse, ki jim delodajalec za pretekli mesec ne obračuna in/ali plača prispevkov za socialno varnost, obvestila o tem, pa čeprav je aplikacija morebiti zaprta. Gre za standardno funkcionalnost aplikacije, ki od uporabnika razen prijave ne zahteva drugih aktivnosti.

Doslej je portal eDavki (njegov porabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo), dostopen že od leta 2003, omogočal udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z računalnika doma, Furs pa z njegovo mobilno različico (dostopno tako na Google Play za naprave z Android računalniškim sistemom kakor tudi na iOS Store za naprave Apple) želi še dodatno poenostaviti in olajšati delo zavezank ter zavezancev z njimi.

Aplikacija deluje

Sicer pa so s finančne uprave danes sporočili, da podatki kažejo, da se delodajalci tistih delavk in delavcev, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki, redkeje izogibajo plačevanju prispevkov za socialno varnost. Ravno včeraj so namreč tistim zaposlenim, ki so registrirani v mobilno aplikacijo, poslali za 73 odstotkov manj obvestil o neplačanih prispevkih za socialno varnost kot pred tremi meseci. Neuradno naj bi predstavnike Finančne uprave RS klicali tudi nekateri besni delodajalci in se pritoževali nad delavci, ki »hodijo naokoli z neko aplikacijo in težijo, da prispevki niso plačani«.

Aplikacijo si je na svoje pametne telefone naložilo že 53 tisoč delavk in delavcev, zato pozivamo vse delovne ljudi, tako naše člane in članice kot nečlane, naj si nemudoma naložijo aplikacijo eDavki.

Share