“Mal’ca za komunalca” – V državni zbor romalo več kot 7000 podpisov

4. 11. 2019

Danes je Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) v državni zbor predal več kot 7000 podpisov za spremembo Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP). Gre za pomemben korak v akciji, pri kateri sodeluje tudi Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS.

Omenjeni zakon, kot smo že večkrat opozorili, preprečuje uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti – dogovorjene s socialnimi partnerji – za vse zaposlene, kar pomeni dva različna sistema povračil stroškov prehrane. Delavci, zaposleni v podjetjih, ki so v lasti oziroma pretežni lasti države ali občine, so tako upravičeni do povračila zneska za prehrano v višini 4,61 evra, medtem ko so zaposleni v podjetjih v zasebni lasti upravičeni do povračila zneska za prehrano v višini 6,12 evra. Pri tem gre za delavce, ki svoje delo pretežno opravljajo po terenu, in sicer 365 dni v letu ter v vsakršnih vremenskih pogojih.

Zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki ureja višino nekaterih povračil v zvezi z delom, je v veljavi od leta 1997, z uveljavitvijo zloglasnega zakona za uravnoteženje javnih financ pa je zakon prenehal veljati za vse subjekte, razen za tiste, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma države.

Majda Marolt, predsednica SKVNS, je ob predaji podpisov povedala: »Danes smo v roke poslank in poslancev predali odločanje o odpravi neenakopravne obravnave zaposlenih v komunalni dejavnosti, kar je bil glavni razlog za zbiranje podpisov. V preteklosti smo se že večkrat trudili, prek ZSSS obravnavali tematiko v državnem svetu, pa na Ekonomsko-socialnem svetu, kjer so bili sprejeti zavezujoči sklepi za spremembo zakona oziroma za odpravo omenjene krivice. Vendar se do danes kljub našim nenehnim pozivom ni zgodilo nič. Zato smo se tudi odločili za zbiranje podpisov, zdaj pa je vse skupaj v rokah poslank in poslancev

Majda Marolt, SKVNS. Foto M. K.

Kako naprej?

V petnajstih dneh od predaje podpisov morajo v parlamentu zadevo obravnavati, nato gre v odločanje, medtem pa nameravata SKVNS in zbornica komunalnega gospodarstva tematiko podrobneje predstaviti tudi samim poslanskim skupinam.

Gradivo, s katerim še dodatno pojasnjujemo zahteve, ki so pripeljale do zbiranja podpisov, je sicer dostopno tukaj.

Iskrena hvala vsem, ki ste za sindikalno pobudo prispevali svoj podpis. Skupaj smo močnejši!

Share