Priporočamo v branje: Od sodelavcev robotov do Jimmyja Hoffe

31. 1. 2020

Za vas smo izbrali nekaj tehtnih, relevantnih, pomembnih sindikalnih, delavskih ipd. zgodb, člankov in drugih tekstov, ki smo jih – tako tuje kot domače –, prebirali januarja, in na katere bi vas radi posebej opozorili. Izpostavljamo tudi nekaj naših zapisov, ki smo jih na zsss.si ali v našem glasilu Delavska enotnost pripravili v zadnjem mesecu. P. S.: Izbor je subjektiven in zato nikakor ne končen ali popoln. Vabljeni k branju!

Roboti vs. delavci

Je s sodobno tehnologijo res mogoče omejiti stavke in podobne delavske akcije? Zgodba iz protestniške Francije, kjer stavka delavcev v javnem prometu (in z njo tudi širše družbeno vrenje), uperjena proti pokojninski reformi predsednika Emmanuela Macrona, poteka že od decembra lani, namiguje na to, da bi bili lahko stavkokazi prihodnosti kar – roboti:

Politico Europe: Robot scab! How automation is threatening striking French workers


V vicah

Novinar in avtor mlajše generacije Vasja Jager razmišlja o prekarnosti oziroma o tem, kdaj in kako je Slovenija postala dežela prekarcev. Kaj pomeni, da so prekriat vice?: »Gospodarstvo raste, dobički se kopičijo v tistih raztegnjenih žepih, ljudje pa hodijo na delo in ne morejo plačati položnic in ne morejo zboleti in ne morejo na dopust in ne morejo do strehe nad glavo in ne morejo imeti družin. Samostojni podjetniki brez vsake samostojnosti, z lastnima rokama za podjetje in tujim vampom za debelit.«:

Revija Zarja: Lazarji


Novi sodelavci

Kakšni sodelavci bodo oziroma so roboti? V sodobnem svetu dela, primer iz članka je iz Združenih držav Amerike, nastaja nova realnost, kjer z ramo ob rami delajo roboti in ljudje. Vendar ni delo slednjih kljub pomoči najnaprednejše tehnologije nič lažje, ampak kvečjemu bolj zapleteno, stresno, naporno in tudi nevarno. Zakaj je tako?:

Tech Xplore: As robots take over warehousing, workers pushed to adapt


Pomembni sindikalni premiki na tujem

Mednarodna delavska solidarnost šteje, saj se svet že dolgo ne začne in konča na pragu domače tovarne ali podjetja, zato je nujno vedeti, kaj se dogaja tudi na mednarodni sceni. Tako velja pogledati v Albanijo, kjer je pred kratkim, točneje novembra lani, nastal Sindikat združenih rudarjev Bulqize, prvi demokratični in neodvisni sindikat rudarjev v državi. Na sindikalne aktivnosti je hitro reagiralo tudi vodstvo rudnika, ki je v lasti bogatega oligarha in korporacije Balfin, ki je nezakonito odpustilo predsednika sindikata. Delavci so odgovorili s stavko, zahtevali ponovno zaposlitev sindikalnega vodje, konec represiji nad zaposlenimi ter višje plače. Nato je policija začasno pridržala ter zaslišala druge sindikalne voditelje in aktiviste. Delavci so bili tako prisiljeni ustaviti stavko, vendar z bojem niso odnehali. Delimo zapis o pomembnih sindikalnih premikih v Albaniji:

Global Labour Column: The difficult birth of an independent labour movement in Albania    


Kje na svetu ljudje najbolj izgubljajo vero v kapitalizem?

Kar 56 odstotkov vprašanih v globalni raziskavi Edelman Trust Barometra meni, da kapitalizem povzroča več škode kot koristi. Tako meni večina v kar 22 od 28 državah zajetih v raziskavo. Najbolj kapitalizmu zaupajo na Japonskem (35 odstotkov), pa v ZDA in Kanadi, kjer se s trditvijo, da kapitalizem dela več škode kot koristi, strinja manj kot 47 odstotkov. Veliko nezaupanje v kapitalistični sistem so izrazili v Indiji (74 odstotkov), Franciji (69 odstotkov) in na Kitajskem (63 odstotkov). Kljub pozitivnim ekonomskim kazalcem večina vprašanih v razvitem svetu ne verjame, da jim bo čez pet let bolje:

IBTimes: Infographic: Where People Are Losing Faith In Capitalism


»Slišal sem, da pleskaš hiše«

Legendarni ameriški filmski režiser Martin Scorsese je lani predstavil svoj novi film, velikopotezen, tri ure in pol dolg vpogled v ameriško gangstersko podzemlje z naslovom Irec (The Irishman), ki ga je posnel pod okriljem svetovno znane produkcijske hiše Netflix. Gre za ekranizacijo (z zvezdniško igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci in drugi) biografije I Heard You Paint Houses avtorja Charlesa Brandta, v kateri je mafijski plačanec Frank Sheeran na smrtni postelji trdil, da je prav on pospravil zloglasnega Jimmyja Hoffo, z mafijo povezanega sindikalista, ki je izginil leta 1975. Toda, kdo je bil v resnici Jimmy Hoffa, vplivni vodja izjemno močnega sindikata voznikov tovornjakov in ena najbolj znanih figur ameriškega sindikalnega gibanja? Za kakšen sindikalizem se je zavzemal in zakaj se je zapletel z organiziranim kriminalom? Delimo kritičen vpogled v njegovo življenje in delo:

Jacobin: We Shouldn’t Be Nostalgic for Jimmy Hoffa


Podnebni boj je boj proti nasilju nad ženskami

Okoljska kriza in podnebne spremembe vplivajo na naraščanje nasilja, uperjenega proti ženskam in dekletom, dokazuje mednarodna raziskava. Nezakonito izkoriščanje naravnih virov in uničevanje okolja sta namreč tesno povezana z nasiljem, spolnimi zlorabami, trgovino z ljudmi ipd., katerih žrtve so v prvi vrsti prav ženske, med drugim pogosto tudi okoljevarstvene in druge aktivistke:

The Guardian: Climate breakdown ‘is increasing violence against women


Mladih sindikati ne zanimajo?

Ni dvoma, sindikati so v demografski krizi – število članov in članic upada, članstvo se stara. Delež mladih – torej delavk in delavcev, ki šele vstopajo v svet dela – je v sindikatih načeloma nizek. Toda, kot se sprašujemo v novi, januarski tematski številki Delavske enotnosti z naslovom Razbijamo mite 2, ali to avtomatično pomeni tudi, da mladih sindikati ne zanimajo in da zanje niso (več) relevantni?:

Mit: “Mladih sindikati ne zanimajo”


Smo za svojo varnost pri delu res odgovorni sami?

Nikakor. Sploh pa je pri tem mitu, kot pišemo v novi, januarski tematski številki Delavske enotnosti z naslovom Razbijamo mite 2, odveč beseda »popolnoma«. Obe strani morata narediti vse, kar je v njuni moči in pristojnosti, da se pri delu izogneta tveganjem za varno in zdravo delo. Vloga inšpekcije pa je, da je na to področje pozorna in da zaščiti delavca oziroma delavko:

Mit: Delavec mora za svojo varnost pri delu poskrbeti popolnoma sam


Lepo priznanje za slovensko sindikalno gibanje in veliko načrtov za naprej

Konec prejšnjega leta je iz Bruslja prišla nadvse spodbudna sindikalna novica: Tea Jarc, sicer predsednica Sindikata Mladi plus, je bila na podlagi nominacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije izvoljena za predsednico Odbora za mlade pri Evropski konfederaciji sindikatov. Tako je postala prva izvoljena funkcionarka (ali funkcionar) iz Slovenije, ki je bila kadarkoli nominirana ali izvoljena na predsedniško funkcijo v evropskih sindikalnih strukturah. Izpostavljamo intervju z njo:

Lepo priznanje za slovensko sindikalno gibanje in veliko načrtov za naprej – Pogovor s Teo Jarc


O prihodnosti kapitalizma in iskanju pravičnejšega sveta

Na ljubljanski Ekonomski fakulteti je v prvi polovici januarja v organizaciji alumni kluba Ekonomske fakultete potekala predstavitev nove knjige Branka Milanovića z naslovom Capitalism, Alone (Samo kapitalizem), v kateri se znani ekonomist ukvarja s prihodnostjo kapitalizma. Objavili smo poročilo z dogodka in glavne vsebinske poudarke:

Obisk ekonomista Branka Milanovića – O prihodnosti kapitalizma in iskanju pravičnejšega sveta

Share