Zaščita okolja ni zločin – Mednarodna podpora aktivistom iz Alžirije

4. 9. 2023

Medtem ko posledice podnebnih sprememb občutimo praktično vsi na našem planetu, se v nekaterih državah zadeve še poslabšujejo in postajajo neznosne tudi zaradi pokvarjenih oblasti, ki se uklanjajo kapitalu in preganjajo tiste, ki razkrinkavajo škodljivo početje ter se borijo proti njemu.

Pred kratkim je naš upokojeni belgijski sindikalni kolega in aktivist Lucien Perpette ponovno opozoril na dogajanje v Alžiriji, kjer se zaradi bližajočih se predsedniških volitev leta 2024 stopnjuje represija proti aktivistom, njihovo početje pa oblast kriminalizira. Proti temu je bila sprožena tudi spletna peticija, ki jo lahko na tej povezavi podpiše vsak od nas in svoj podpis pošlje na contact@europe-solidaire.org.

Za kaj gre?

Alžirija seveda ni nobena izjema in podnebne spremembe so vidne tudi tam. Požari in onesnaženje je postalo vidno in še bolj pereče zlasti zato, ker so tudi v tej sredozemski državi priča intenzivnemu izkoriščanju naravnih in mineralnih virov, degradaciji okolja in motnjam biotske raznovrstnosti. Vse to pa ima za posledico tudi razseljevanje lokalnega prebivalstva, njegovo revščino in slabo zdravje.

Kamel Aissat
, alžirski univerzitetni predavatelj in aktivist, je kot ozaveščeni državljan postal »žvižgač« v razmerah, ki jih ustvarja avstralsko podjetje v kraju Bejaia, kjer upravlja rudnik cinka in svinca. Izkoriščanje rudnin namreč ob ustvarjanju velikih dobičkov za to podjetje in zaslužkov za alžirske direktorje pomeni tudi očitno nevarnost za zdravje prebivalstva. Obstaja nevarnost razselitve celotnih vasi, poškodbe flore in favne regije ter onesnaženja podtalnice in zaščitenega mokrišča z mednarodnim znakom Ramsar. (Ramsarska konvencija iz leta 1971 je konvencija o mokriščih, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi na zemlji in so mednarodnega pomena, zlasti kot habitati vodnih ptic. Podpisalo jo je 153 držav, ki naj bi ščitile 1616 mokrišč. V Sloveniji so to Cerkniško jezero, Sečoveljske soline in Škocjanske jame, op. a.)

Predstavnikom kapitala in njihovim plačancem seveda ni pogodu, kar počne omenjeni akademik, zato so ga začeli sodno nadzirati, mu zagrozili z aretacijo in prepovedjo zapuščanja države. Še posebej jim gre v nos, da je aktiviral znanstvenike in združene strokovnjake, s čimer je opozoril na resna okoljska tveganja. Kamel Aissat pa ni edini, ki jih oblast preganja. Pred njim so se pod udarom znašli tudi drugi žvižgači, kot sta Moad Gasmi, aktivist proti plinu iz skrilavca v južni Alžiriji, in Noureddine Tounsi, ki je razkril korupcijo v naftni industriji. Zaščita okolja ni zločin. Mednarodna podpora in solidarnost proti represiji, ki kriminalizira okoljsko žvižgaštvo, in zahteve za pravico za te zapornike vesti so upravičene, saj lahko samo tako na našem planetu dosežemo kar največ. Zgodbe iz Alžirije se dogajajo tudi drugod, zato je treba stopiti skupaj.

Share