Odgovor na odprto pismo gospoda Francija Pliberška: Kakšne bi bile pravice brez sindikatov?

17. 4. 2012

Objavljamo odgovor Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na odprto pismo gospoda Francija Pliberška, celjskega podjetnika in lastnika družbe Mik Celje, v katerem je ta pred dnevi na vlado, sindikate in slovenske delavce naslovil odprto pismo, s katerim izraža bojazen, da se socialni partnerji v Sloveniji ne obnašajo racionalno (objavljeno npr. v članku V Mik Celje zgroženi nad načrti vlade in sindikatov, na spletni strani časnika Delo, 10. aprila letos).

V ZSSS se z določenimi Pliberškovimi ugotovitvami lahko strinjamo, ne pa tudi s tistimi, naslovljenimi na slovenske sindikate, kjer gospod Pliberšek pokaže, da ne pozna vloge in nalog sindikatov in na sindikate naslavlja očitke, ki bi jih moral na druge družbene subjekte in akterje.

Pliberšek sindikate npr. sprašuje, kje so bili, ko se je država v zadnjih treh letih zadolževala, in kaj dobrega so naredili za delavce. Gospodu Pliberšku se tudi ne bi bilo treba hvaliti s tem, da je gospodarstvo v treh letih odpustilo 76 tisoč delavcev, prav tako mu ne bi bilo treba poudarjati škodljivih delitev delavcev na javni in zasebni sektor.

Hkrati pa se gospod – kar bi bilo v tem zaskrbljenem pismu pričakovano, a je žal za slovenske menedžerje značilno – ne sprašuje, kakšna bi bila raven delavskih pravic v Sloveniji brez sindikatov.

Več v priponki!