Protestni shod v podporo sindikalistu Alešu Hogetu

6. 7. 2018

Nekaj deset sindikalistov se je to dopoldne v podporo tamkajšnjemu sindikalistu Alešu Hogetu, ki predseduje podružnici Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei)  zbralo pred tovornim vhodom Kovinoplastike Lož.

Podjetje je v ponedeljek proti predanemu sindikalistu sprožilo postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ker naj bi po mnenju podjetja huje kršil pogodbene obveznosti. Podjetje, ki ga moti sindikalna in delavska neomajnost, je proti sindikalistu najelo celo detektiva, ki ga je najmanj en mesec tudi zasledoval.

Sindikati, združeni v ZSSS, so v četrtek, 5. 7. 2018, na podjetje naslovili vrsto pozivov proti takemu ravnanju, v petek pa so na pobudo Skei pripravili protestni shod.

Zaposlene, ki so se po deveti uri, ko je bil napovedan Hogetov zagovor pred izredno odpovedjo, ki se ga ta ni udeležil, so sicer pozvali, naj gredo delat, tako da do stavke ni prišlo.

Kakšna bo usoda sindikalista, še ni jasno. Hoge je napovedal vztrajanje pri svojem sindikalnem prizadevanju za ureditev razmerij v podjetju in večje pravice ter plačilo delavcev, kar je po njegovem tudi razlog za napade nanj.

Sindikalisti pa so napovedali podporo delavski in sindikalni strani v podjetju, saj gre pri pritiskih nanje in napad na Hogeta za poseg v ustavni pravici do zasebnosti in do sindikalne svobode, zaradi česar so obvestili varuha človekovih pravic in zahtevali ukrepanje inšpektorata za delo ter napovedali zahtevo po  spremembi zakona o delovnih razmerjih in kazenske zakonodaje, da bi se preprečili neetični protisindikalni pritiski.

Share