ZSSS zbira podporo za razpis referenduma proti nepravični pokojninski reformi

4. 1. 2011

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je s 6. januarjem pričela zbirati podpise podpore za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o pokojninski reformi, s katerim želimo ubraniti socialno državo.

 

V slovenski ustavi namreč piše, da je Slovenija pravna in socialna država, v kateri ima oblast ljudstvo. Tokrat so te ustavne določbe na hudi preizkušnji, njihovo nadaljnjo veljavo lahko zagotovimo tudi z uspešno izvedenim referendum, ki poteka pod geslom Proti nepravični pokojninski reformi.

 

Ker vlada in poslanke ter poslanci v državnem zboru niso bili pripravljeni sprejeti vsaj nekaterih naših temeljnih zahtev, je naša dolžnost omogočiti slovenskim volivcem, da o tem, za večino državljanov neprijaznih  zakonu, odločijo na referendumu. Za to pa je treba najprej zbrati 40.000 podpisov volivcev, ki se na posebnem obrazcu oddajo na upravnih enotah ali krajevnih uradih. Zbiranje podpore za referendum proti nepravični pokojninski reformi traja od 6. januarja 2011 do 9. februarja 2011.

 

K podpori zahteve za razpis referenduma proti nepravični pokojninski reformi vabimo vse, ki:

 

– ne boste zmogli delati do 65-tega leta svoje starosti ali ne boste dosegli 43 (moški) oz. 41 (ženske) let pokojninske dobe,

 

– se ne strinjate, da bodo upokojenci z nizkimi pokojninami morali prositi za varstveni dodatek in zanj na državo prenesti svoje premoženje,

 

– obsojate dejstvo, da vlada ne želi več iz proračuna sofinancirati pokojninske blagajne, denar iz naših davkov pa namenja za pomoč bankam, ki so oropane zaradi kreditiranja tajkunskih prevzemov podjetij,

 

– se strinjate, da je pokojninska reforma lahko veliko bolj pravična od te, ki jo je sprejel državni zbor.

 

POKOJ_LETA_3112010Ker se vlada boji volivk in volivcev, bo najverjetneje že sredi januarja z odločitvijo državnega zbora zahtevala ustavne presoje poskušala prekiniti zbiranje podpisov podpore za razpis referenduma o nepravični pokojninski reformi. Zato je najbolje, da podporo izrazite že v prvih dneh zbiranja podpisov podpore (pomagate si lahko z obrazcem podpore, ki je objavljen spodaj; najprej ga stiskajte, nato izpolnite in po potrditvi na upravni enot posredujte ZSSS). Vsi, ki imate katerega od certifikatov (digitalno spletno potrdilo), pa lahko svoj podpis oddate tudi po elektronski poti preko portala e-uprava.

 

Da bi olajšali odločanje in zbiranje podpore na posebnem delu naše spletne strani, v rubriki Aktualno, pripravili informativno gradivo, plakate in letake, pa tudi vsebinsko bogato gradivo o pokojninski reformi malem delu, njeni nepravičnosti, negativnih učinkih in posledicah… Tam najdete tudi informacije o tem, kje in kako se bodo zbirali podpisi podpore ter navodila za elektronsko izražanje podpore (o čemer več najdete tudi na spletni strani http://www.e-podpis.si/).

 

Gradivo, pripravljeno za referendum proti nepravični pokojninski reformi, si lahko ogledate TU.

 

Oglejte si nekaj fotoutrinkov z zbiranja podpore referendumom o pokojninski reformi in uvedbi malega dela.

Share