V Berlinu se začenja kongres Evropske konfederacije sindikatov

22. 5. 2023

Ta teden, od torka, 23. maja, do petka, 26. maja, v Berlinu poteka petnajsti kongres Evropske konfederacije sindikatov (Etuc), katere del je kot polnopravna članica od leta 1999 tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Dogodka se bo udeležilo približno 600 nacionalnih sindikalnih delegatk in delegatov, vključno z generalnimi sekretarji in predsedniki 93 nacionalnih sindikalnih organizacij iz 41 evropskih držav, desetih evropskih sektorskih sindikalnih zvez ter posebni gostje iz Evrope in širše. Evropski sindikalisti in sindikalistke bodo štiri dni razpravljali o sindikalnih zahtevah in prednostnih nalogah za zagotovitev pravičnega dogovora za delavke in delavce. Izmenjali bodo mnenja o prenovi sindikatov, prihodnosti dela, o novem gospodarskem modelu za ljudi in planet, prihodnosti Evrope in o tem, kako okrepiti Evropsko konfederacijo sindikatov. Zaznamovali bodo tudi njenih 50 let, pet desetletij boja za delavke in delavce. Med napovedanimi posebnimi gosti pa najdemo nemškega kanclerja Olafa Scholza, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita in druge.

Kongres bo izvolil novo vodstveno ekipo Etuca, potrdil poročilo o delu za obdobje 2019–2023, spremenil ustavo organizacije ter sprejel ključne dokumente, vključno z Berlinskim manifestom in akcijskim programom ETUC 2023–2027 z naslovom Skupaj za pravičen dogovor za delavke in delavce. Z veseljem sporočamo še, da je med tremi kandidati za konfederalne sekretarje oziroma sekretarke tudi Tea Jarc, trenutna predsednica Sindikata Mladi Plus, ki je del ZSSS. Na kongresu bo sicer prisotna tudi širša delegacija ZSSS, vodi jo izvršni sekretar za sistemska vprašanja in socialni dialog Andrej Zorko, zraven pa bodo tudi podpredsedniki ZSSS Saška Kiara Kumer (Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije) in Oskar Komac (Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije).

Vse informacije o kongresu, vključno z dnevnim redom, dokumenti, podatkih o kandidatih in kandidatkah za različne funkcije, neposrednimi prenosi dogajanja in podobno, je mogoče najti na tej povezavi, prek naših kanalov pa ga bomo pokrili tudi na ZSSS.

Share