Srečno, zdravo, borbeno, pokončno in solidarno 2023!

27. 12. 2022

Spoštovane članice, spoštovani člani, sindikalistke in sindikalisti, sodelavke in sodelavci, soborke in soborci,

v ZSSS vam in tistim, ki jih imate najraje, želimo srečno, zdravo, borbeno, ustvarjalno ter predvsem pokončno in solidarno novo leto. Ne pozabimo, da smo lahko le skupaj tudi – močnejši. 

Solidarno in pokončno 2023 vam želi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.


Kot vsako leto, pa tudi letos ob tej priložnost delimo novoletno čestitko naše predsednice Lidije Jerkič:

Za dežjem posije sonce

Enako kot vsako leto pod novoletne jelke polagamo darila in novoletna voščila. Tudi slednja, enako kot darila v skladu s tempom, v katerega nas sili življenje, postajajo vedno bolj brezosebna. Košarica na roke napisanih voščil v košarici pred menoj je vsako leto bolj prazna, e-maili pa vsako leto bolj polni utripajočih animiranih sporočil in hihitajočih se Božičkov. Res z veseljem preberem le še par vrstic, napisanih prav meni, pa čeprav brez okraskov in verzov, najdenih na, kje drugje, spletu.

A novo leto in prazniki bodo vseeno prišli in tudi prešli. Vsak zase se bomo vsaj za trenutek ozrli nazaj v zgodovino in naredili bilanco, odprli nov zvezek z nalepko 2023 in začeli pisati na prvi, dišeči, beli list. Vsak svojo zgodovino v prvi vrsti in skupno v drugi. Za prvo smo najprej odgovorni sami. Za skupno odgovarjamo vsi skupaj.

V odhajajočem letu smo doživeli marsikaj. Bilo je supervolilno leto, kjer smo imeli priložnosti povedati, koga želimo za svojega predstavnika ali predstavnico. Če ste bili aktivni državljan oziroma državljanka, lahko naredite prvo kljukico, da ste v tem letu storili veliko dobrega. Vseeno, kako ste odločali. Pomembno je, da ste.

Kot Zveza smo skupaj načeli, pa tudi dokončali kar nekaj projektov. Ko govorim o Zvezi, govorim o vsakem posameznem članu, naših predstavnikih po podjetjih, zavodih, območjih in državi. Le to razumevanje nam daje skupen rezultat. Ne posamezniki, čeprav imamo med seboj izjemne. Skupnost povezanih članov in članic v Zvezo svobodnih sindikatov daje skupno moč. Da. Premikali smo pravice navzgor. Več pravic, višje plače, višja nadomestila, več varnosti in zdravja pri delu, več pomoči članstvu tudi na individualni ravni. Vsak posameznik, ki smo mu kot organizacija ponudili roko, ko je bil v težavah, je pomemben. In ja, tudi hvala nam rečejo. Smo zadovoljni? Ne z vsem in ne vsi. Je mogoče, da bi bili vsi zadovoljni z vsem? Ne. Prav je, da si to tudi povemo. Še bolj prav je, da se z vsemi silami potrudimo, da izboljšamo, kar le lahko. Lahko vse? Ne. Vsako leto spomnim, da smo organizacija, ki temelji na solidarnosti, na prostovoljstvu v veliki meri neprofesionalnih zaupnikov, da smo na robu s kadrovskimi zmožnostmi in sredstvi, ki jih pridobivamo izključno iz članarin, in da so pogosto največji kritiki našega dela tisti, ki so zastonjkarji: nič ne prispevajo, ne z delom, ne s članarino in tudi ničesar ne vrnejo. Nisem še srečala do nas »kritičnega« nečlana, ki bi vrnil povišek plače ali regres, ki ga je dogovoril sindikat. Letos je bilo na kongresu ZSSS sprejeto tudi poročilo od delu. Preden smo neobjektivno kritični, preberimo rezultate. Mene kot predsednice ZSSS ni sram naših skupnih uspehov, pod katere se kot prva med vami le podpišem. Hvala vam.

Naročili so mi, da pogledam v stekleno kroglo in napovem prihodnost. Pa sem se odločila, da poskusim, če mi to gre. Najprej naj povem, da je lepa, kristalna, ampak hudo zamegljena. V njej vidim veliko rdečega. To smo najbrž mi. Vidim veliko odprtih vreč, na katerih piše: plačni model, poklicne bolezni, zaščita sindikalnih zaupnikov, božičnice, delitev dobička, manjša inflacija, pomanjkanje delavcev, zakon o delovnih razmerjih, javno zdravstvo, čisto zadaj vidim slabo, a mislim, da piše pokojninska reforma. Še so, a ne vidim dobro, in če kroglo potresem, se samo vse še bolj zamegli. Če pogledam v vrečo, na kateri piše ZSSS, vidim strele. Ne vidim, kaj se kuha, a po stari navadi za dežjem posije sonce. Torej bo že prav, kar se bo skuhalo.

Tako pravi krogla. Mislim, da glavnih, niti življenja, ne držijo v svojih rokah krogle. Mi smo tisti, od katerih je odvisno naše življenje. V novem letu vam vsem skupaj želim, da bi v svojem osebnem življenju našli prav odgovore zase in za svoje najdražje. Da bi se lotili veliko novih in drugačnih stvari, da bi bili zadovoljni, izpolnjeni in srečni. Zdravi najbolj. Za nas vse skupaj, ki smo Zveza svobodnih sindikatov, pa, da bi s skupnimi močmi dosegli čim več za naše članstvo, da bi voz vlekli vsak s svojo močjo, a v isto smer.

Srečno 2023,

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Share