Dobrobit delavk in delavcev mora biti pred interesi spletnih platform

6. 9. 2022

Na Bledu v organizaciji Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) poteka dvodnevna mednarodna sindikalna konferenca (gre za enega v nizu tovrstnih sindikalnih seminarjev) o delu prek spletnih platform in o prihajajoči evropski direktivi o platformnem delu, na kateri sodelujeta tudi Sindikat Mladi plus in ZSSS. Na njej so predstavniki Etuca predstavili novosti v zvezi z implementacijo omenjene direktive, ministrstvo za delo pa svoj pogled na to, kako naj bo platformno delo zakonsko regulirano na nacionalni ravni. Posredi pa je tudi intenzivna izmenjava različnih in raznolikih izkušenj sindikatov – poleg slovenskih udeležencev so na Gorenjskem še španski in francoski sindikati – s platformnim delom.

Včeraj pa je že potekal osrednji dogodek, in sicer pogovor s konfederalnim sekretarjem Etuca Ludovicom Voetom in ministrom za delo Luko Mescem, kjer so se glavna vprašanja vrtela okoli tega, kako pritisniti na spletne platforme, da bodo svoje delavke in delavce primerno plačale, in sicer z vsemi pravicami, ki jim pripadajo, vred; kako organizirati delavstvo v multinacionalkah, kot sta Wolt ali Glovo, in kako nenazadnje organizirati spletne platforme, da bodo v lasti delavk in delavcev, saj jim bo šele na tak način pripadlo tisto, kar ustvarijo. Minister za delo Luka Mesec je sicer poudaril, da je treba platformno delo regulirati čim strožje, v smislu, da spletne platforme same dokažejo, da denimo pri kurirkah in kurirjih, ki dostavljajo hrano, ne obstajajo elementi delovnega razmerja. Izpostavil je načelen strah platformnih delavk in delavcev pred zaposlitvijo, saj se ti bojijo, da bodo kot redno zaposleni prejemali minimalno plačo. To je treba imeti v mislih, je poudaril, zato je, kot rečeno prej, na mestu premislek o delavskem lastništvu spletnih platform. Na ministrstvu za delo, kot je povedal, tako tudi ustanavljajo direktorat za ekonomsko demokracijo, s katerim naj bi med drugim vzpostavili možnost samoorganiziranja platformnih delavk in delavcev v kooperative. Španski sindikalisti so predstavili izkušnjo iz Španije in poudarili, da si tamkajšnji dostavljavci in dostavljavke prav tako želijo delati kot samostojni podjetniki, pri spletnih kooperativah pa se je pokazal problem, da na trgu niso bile dovolj konkurenčne. Minister za delo je nato še dal zavezo, da bodo naredili vse, da bo prihajajoča evropska direktiva o platformnem delu čim strožja, obenem pa sprejeta že jeseni. V Sindikatu Mladi plus pa so v razpravi med drugim omenili tudi sporno žigosanje kurirk in kurirjev, ki so se ga domislili v Mestni občini Ljubljana.
Danes na konferenci nadaljujejo z delom, sindikati pa bomo regulacijo platformnega dela tako na nacionalni kot evropski ravni tako ali drugače skrbno spremljali.

Share