Obžalovanja vredna poteza – Odziv ZSSS na izstop delodajalskih organizacij iz ekonomsko-socialnega sveta

21. 7. 2023

Obžalujemo odločitev delodajalskih organizacij, da izstopijo iz ESS, čeprav nad njo nismo presenečeni. Izstop se je ves čas, že od nastopa nove vlade tiho napovedoval in omenjal, ocenjujemo, da predvsem zaradi sprememb zakonodaje, ki se je napovedovala, njene vsebine in namena, ki ga želi doseči.

V ZSSS ocenjujemo, da se je socialni dialog glede dolgotrajne oskrbe resnično vodil mimo pravil ESS, ocenjujemo pa, da smo na izredni seji na kateri je bil prisoten predsednik vlade, te nepravilnosti razčistili in premostili. Tudi delodajalske organizacije so se takrat strinjale s podanimi rešitvami in dogovorjenim ter niso izstopile iz ESS. Glede Zakona o delovnih razmerjih se že od decembra 2022 dalje vodi dolgotrajni dialog. Razumemo sicer pomisleke glede vsebine, s katero tudi sindikalna stran ni zadovoljna, vendar menimo, da je potrebno razlikovati med procesom, torej socialnim dialogom in lastnim zadovoljstvom pri doseženem.

Delodajalske in sindikalne organizacije smo v dialogu ves čas sodelovale, nezadovoljstvo z doseženim pa ne more in ne sme biti razlog za prenehanje dialoga. Tudi sindikalne centrale smo leta 2021 izstopile iz ESS, vendar ne zaradi nezadovoljstva z doseženim ali s sprejetim na ESS, na Vladi oziroma v Državnem zboru RS temveč zaradi kontinuiranega, neprestano ponavljajočega se ignoriranja socialnega dialoga, zanikanja, nepriznavanje in spreminjanje že dogovorjenega takratne vlade. Tudi zato, ker so se neposredno, brez kakršnega koli dialoga v Državni zbor uvrščali sistemski predlogi zakonov – Davčna reforma, Nacionalni demografski sklad, PKP- ji, Nacionalni program za okrevanje in podobno.

Želimo si, da se delodajalske organizacije po poletju vrnejo za pogajalsko mizo, saj smo zaradi nedelujočega ESS na slabšem vsi partnerji.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS

Share