“Le čevlje sodi naj Kopitar!” – Poziv ministr(stv)u za kulturo Sindikata Glosa

19. 5. 2021

Na Sindikatu kulture in narave Slovenije – Glosa so se danes odzvali na sramotno odpoved načrtovane razstave likovnih del slovenskih umetnikov v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Neprijetno presenečeni (beri: zgroženi) smo v Sindikatu Glosa zaradi odpovedi prestižne razstave umetniških del v Bruslju, za čas skorajšnjega predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske Unije. Je mogoče, da desetletno tradicijo razbije ravno naša država, in to celo po zaslugi ministr(stv)a za kulturo, ki v imenu nosi kulturo, ki bi moral(o) biti prvi in pravi branik kulture na vseh ravneh, se sprašujejo v sindikatu.

Na spletni strani O Ministrstvu za kulturo | GOV.SI je mogoče prebrati, kot izpostavljajo, naslednje: »Na Ministrstvu za kulturo opravljamo naloge na področjih umetnosti, kulture, kulturne dediščine, medijev, slovenskega jezika, verske svobode ter kulturne raznolikosti in človekovih pravic. Zagotavljamo spodbudno okolje za razvoj kulture in umetnosti. Podpiramo ustvarjalnost v javnih zavodih s področja kulture, v nevladnih organizacijah in pri samozaposlenih v kulturi. Ker se zavedamo, da je kulturna dediščina pečat obstoja narodne in državne skupnosti, jo celostno ohranjamo in uveljavljamo kot vir za gospodarski in družbeni razvoj. Izvajamo ukrepe za zagotavljanje pluralnosti slovenskega medijskega prostora, s čimer želimo vsem omogočiti dostopnost kakovostnih in raznovrstnih medijskih vsebin. Ker je slovenski jezik podstat naše biti, skrbimo za ohranjanje njegovega obsega, vitalnosti in dinamičnosti

»Je spletna stran zastarela ali lažna? Ali pa nalog, ki jih oglašujete, v resnici ne opravljate? Kdo vam daje upravičenost izbire avtorjev in eksponatov?« Prilastili ste si vlogi kustosa in kritika, čeprav te pravice nimate po ustavi, zakonih, podzakonskih aktih, opozarjajo v sindikatu. »Da ne bo sramota za vse nas še hujša – še danes sanirajte zdrs, ki ste ga zagrešili z obarvanim naklepom! Namesto da domovini, ki jo zastopate, škodite, rajši širite njeno poznavanje in ugled. Pričnite se zavedati, da ste v službi slovenskega naroda in da ni slovenski narod tisti, ki je dolžan kimati vam in vašim nesmislom,« še pozivajo na koncu.

Share