Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu o novih nasvetih za ravnanje z rakotvornimi snovmi

7. 9. 2023

Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu sporoča, da si je mogoče ogledati nove in posodobljene stare informativne liste, ki jih tudi v slovenščini najdete na spletni strani »Roadmap on Carcinogens« (Načrt za rakotvorne snovi), kako preprečiti poklicnega raka zaradi karcinogenov na delovnem mestu. Gre za spletno stran različnih EU institucij, ki so se leta 2016 med nizozemskim predsedovanjem EU zavezale boju proti poklicnemu raku. Pridružilo se jim je tudi slovensko ministrstvo za delo.

Med drugim na njej najdete informativne liste (v osemnajstih jezikih) za dvainštirideset pogostih karcinogenov na delovnih mestih. Slovenska verzija je dostopna na tej povezavi. Tam se lahko pozanimate, kje so tveganja za izpostavljenost omenjenim karcinogenom in kaj lahko storite za nadzor ali preprečevanje izpostavljenosti. Našli boste tudi priročno preglednico mejnih vrednosti za posamezni karcinogen v različnih državah EU, vključno s Slovenijo. Med drugim pa najdete tudi nasvete, kako nadomestiti nevarne karcinogene z nenevarnimi snovmi. Letos so dodali več kot štirideset novih.

Dva primera

Čiščenje fasad: Čiščenje fasad se običajno izvaja s kemikalijami ali s peskanjem z različnimi sredstvi. Kemično čiščenje se pogosto izvaja z nevarnimi snovmi, kot sta diklorometan ali metil pirolidon. Peskanje je nevarno zaradi kristalnega silicijevega dioksida, ki je rakotvoren. Uporaba peskanja s suhim ledom je lahko varnejša alternativa.

Pakiranje izdelkov za nego kože: Sterisol je švedsko podjetje, ki proizvaja izdelke za nego kože. S proizvodnjo izdelkov v zelo čistem okolju in nato z uporabo posebne embalaže, ki izdelek ščiti pred okužbo z mikroorganizmi, je odpravilo potrebo po dodajanju konzervansov izdelkom.

Share