Korak v pravo smer – Odziv ZSSS na predlog pogajalskih izhodišč za dvig minimalne plače

28. 10. 2022

Vlada je na včerajšnji seji sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače, o katerih se bo pogajala s socialnimi partnerji. Predlaga, da se minimalna plača že novembra uskladi z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije.

Predlagana izhodišča so zaenkrat zgolj usmeritev za pogajanja na ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in pomenijo, da bi se minimalna plača, ki trenutno znaša 778 evrov neto, letos povečala na 804 evre. Z naslednjim letom pa naj bi bila po besedah ministra za delo višja od 850 evrov.

Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS za sistemska vprašanja in socialni dialog, je ob tem povedal: »Napoved ministra razumem v smeri, da bomo minimalno plačo zdaj uskladili z življenjskimi stroški, potem pa še z inflacijo, kar je bil tudi sindikalni predlog. Vseeno pa je nujno, da najprej počakamo na pisni predlog vlade, ki ga pričakujemo na naslednji seji ESS. Šele takrat bomo lahko predlog obravnavali in komentirali na podlagi tega, kar bo v njem zapisano.« Najavo ministra za delo Luke Mesca pozdravljamo, pa je dodala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. »Predlog sledi razpravam, povezanim z izračunom minimalne plače, ki smo jih imeli na zadnji seji ESS, in določbam zakona o minimalni plači. Sindikati smo že na omenjeni seji opozorili, da je zaradi novo izračunanih minimalnih stroškov potreben dvig minimalne plače in januarja 2023 nato uskladitev najmanj za rast življenjskih stroškov.«

Več o pogajalskih izhodiščih pa bo, kot rečeno, mogoče povedati takrat, ko bo besedilo predloga posredovano v obravnavo ESS.

foto Micheile Henderson/Unsplash

Share