Opomin, kako pomembna je varnost na delovnem mestu – ZSSS ob nesrečnem dogodku v kočevski tovarni Melamin

13. 5. 2022

V ZSSS skupaj z vso Slovenijo spremljamo nesrečne dogodke v kočevski tovarni Melamin. Delovna nesreča, v kateri je umrlo tako veliko delavcev, nam mora biti vsem v opomin, kako pomembna je varnost na delovnem mestu, kako nujne so ocene tveganja ter usposabljanje o varnem delu in varovanju okolja.

Prav tako se je včeraj izkazalo, kako zelo pomembna je stalna pripravljenost, hitra in usklajena reakcija reševalnih služb, reševalcev, gasilcev, vojske in vseh, ki so včeraj s svojim delom prispevali k omejevanju nesreče in reševanju ljudi ter okolja.

Na vprašanja, kdo, kaj, zakaj bodo odgovorili pristojni, v to smo prepričani, cilj preiskave vzrokov nezgode pri delu pa mora biti ukrepanje, da se nikoli več ne ponovi.

Danes pa predvsem izrekamo iskreno sožalje družinam in bližnjim umrlih ter poškodovanih v nesreči.

Je bilo tveganje ocenjeno pravilno?

V Strokovni službi ZSSS za varnost in zdravje pri delu pa se sprašujejo, ali je bilo tveganje v tovarni ocenjeno pravilno. »Ocena bi namreč morala zajeti tudi možnost človeške napake in jo preprečiti. Vemo na primer, da imajo v nekaterih podjetjih pri visoko tveganih delovnih operacijah protokol, da mora pred izvedbo vsake faze delovne operacije poleg delavca s podpisom potrditi pravilnost še dodatno strokovno usposobljena oseba. S takim dvojnim preverjanjem skušajo preprečiti človeško napako,« izpostavljajo in dodajajo: »Prav gotovo pa je bilo nedopustno, da so v delovni nezgodi umrli tudi štirje delavci zunanjega pogodbenega izvajalca. V mednarodni stroki namreč varno ravnanje z nevarnimi snovmi temelji na tako imenovanem načelu STOP, kjer te štiri črke povzemajo štiri temeljne preventivne ukrepe. Črka O pomeni organizacijski ukrep, ki se glasi: “na najmanjše možno je treba zmanjšati število delavcev, ki so v območju izpostavljenosti in na najmanjši možen čas skrajšati njihovo izpostavljenost”. V Melaminu bodo tako morali pojasniti, zakaj so v neposredni bližini tveganega pretakanja po nepotrebnem delali delavci zunanjega pogodbenega izvajalca

Foto Mikael Seegen/Unsplash

Share