Palestinski sindikati pozivajo k prekinitvi oboroževanja Izraela

19. 10. 2023

Palestinski sindikati in sindikalne zveze so v ponedeljek, 16. oktobra, objavili nujen poziv mednarodnim sindikatom in konfederacijam, naj ukrepajo in ustavijo trgovino z orožjem za Izrael. Poziv prihaja sredi neusmiljenega bombardiranja Gaze, ki je sledilo Hamasovi ofenzivi na Izrael v soboto, 7. oktobra, in traja že 12. dan medtem, ko se Izrael pripravlja na kopensko invazijo na okupirano enklavo.

V skoraj dveh tednih po Hamasovi invaziji se je pokazala vsa moč izraelskega vojaško-industrijskega aparata. V samo tednu dni je Izrael na Gazo odvrgel več kot 7 000 bomb. Organizacija Human Rights Watch je verificirala videoposnetke, ki dokumentirajo izraelsko uporabo bomb z belim fosforjem – smrtonosno kemikalijo prepovedano za rabo na civilnih območjih – v Gazi in južnem Libanonu. Medtem je izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir sporočil, da je ministrstvo izraelskim naseljenskim milicam na Zahodnem bregu, za samoobrambo razdelilo 10 000 pušk, neprebojnih jopičev in čelad.

Medtem ko izraelski politiki pozivajo k povračilnim ukrepom in uporabljajo genocidni jezik, v katerem prebivalce Gaze označujejo s »človeškimi živalmi«, so zahodni voditelji v Evropski uniji, Veliki Britaniji in ZDA, v tednu po 7. oktobru svojo siceršnjo »zadržanost« ki običajno spremlja izraelska bombardiranja v Gazi spremenili v odprto podporo »obrambi« izraelske suverenosti. ZDA so poleg tega, da so v regijo poslale dve letalonosilki z bojnimi letali F-18, ameriškim obrambnim podjetjem naročile, naj pospešijo pošiljanje streliva v Izrael, kjer so se zaloge orožja povečale za skupno vrednost kar 30 milijard dolarjev.

Kolektiv palestinskih sindikatov je mednarodne sindikalne zveze in panožne sindikate že med »vstajo dostojanstva« maja 2021 v Gazi in na Zahodnem bregu, pozval naj prekinejo svoje dejavnosti  v podjetjih, ki so vpletena v okupacijo ter objavijo solidarnostne pozive. Najnovejši poziv, ki ga v celoti povzemamo v nadaljevanju, se osredotoča na orožarsko industrijo ter infrastrukturo blokade in okupacije.

Grafika ustvarjena v času vstaje dostojanstva, maja 2021, objavljeno z dovoljenjem skupine Delavci Palestine

Nujen poziv palestinskih sindikatov – prevzemite odgovornost in prenehajte z oboroževanjem Izraela

Izrael je od 1,1 milijona Palestincev zahteval, naj se izselijo iz severne polovice Gaze, hkrati ne preneha z nenehnim bombardiranjem Gaze. Ta neusmiljena poteza je del izraelskega načrta, ki ga ob neomajni podpori in dejavnem sodelovanju ZDA in večine evropskih držav, da izvede grozljive poboje 2,3 milijona prebivalcev v Gazi in jo v celoti etnično očisti. Od sobote, 7. oktobra, Izrael intenzivno bombardira Gazo, prekinil je tudi oskrbo z gorivom, elektriko, vodo, hrano in zdravili. Do zdaj je bil že več 2600 Palestincev, med njimi 900 otrok, in zravnal z zemljo celotne soseske, uničil cele družine in ranil več kot 10.000 ljudi. Številni strokovnjaki za mednarodno pravo opozarjajo, da gre pri tem za genocidna dejanja.

Skrajno desna izraelska vlada je poleg tega za »samoobrambo« razdelila več kot 10 000 pušk in druge vojaške opreme prebivalcem ilegalnih naselbin na Zahodnem bregu, da bi jim olajšala vse pogostejše napade in pogrome nad palestinskim prebivalstvom. Zločinska dejanja, pokoli in retorika Izraela kažejo, da namerava uresničiti dolgo obljubljeno drugo Nakbo: izgnati čim več Palestincev in ustvariti “novi Bližnji vzhod”, na katerem bodo Palestinci večno živeli v podrejenem položaju.

Medtem ko Izrael stopnjuje svojo vojaško kampanjo, palestinski sindikati pozivamo svoje mednarodne tovariše in tovarišice ter vse zavedne ljudi, naj prenehajo z vsemi oblikami sodelovanja pri izraelskih zločinih – najnujneje je ustaviti trgovino z orožjem z Izraelom, pa tudi vso financiranje in vojaške raziskave. Čas za ukrepanje je zdaj, saj so na kocki palestinska življenja.

To nujno, genocidno situacijo, lahko preprečimo le z množičnimi izrazi globalne solidarnosti s palestinskim ljudstvom, ki lahko zadrži izraelski vojni stroj. Ukrepati morate takoj in kjer koli na svetu ter preprečiti nadaljnje oboroževanje izraelske države in podjetij, ki so vključena v infrastrukturo blokade Gaze in Zahodnega brega. Zgledujmo se po prejšnjih mobilizacijah sindikatov v Italiji, Južni Afriki in ZDA ter podobnih mednarodnih mobilizacijah proti italijanski invaziji na Etiopijo v tridesetih letih 20. stoletja, fašistični diktaturi v Čilu v sedemdesetih letih 20. stoletja in drugod, kjer je globalna solidarnost omejila obseg kolonialne brutalnosti. Pozivamo sindikate v omenjenih dejavnostih in industrijah:

 1. Zavrnite izdelavo orožja, namenjenega Izraelu,
 2. Zavrnite transport orožja v Izrael,
 3. Sklenite ustrezne odločitve v sindikatih in sindikalnih zvezah,
 4. Ukrepajte v podjetjih, kjer imate svoje delavske zastopnike in ki so vpletena v izvajanje brutalnega in nezakonitega obleganja Izraela, še zlasti če imate z njimi sklenjene kolektivne pogodbe,
 5. Izvajajte pritisk na vladajoče, naj ustavijo vso vojaško trgovino z Izraelom, v primeru ZDA pa tudi financiranje Izraela.

K temu vas pozivamo, ker so poskusi prepovedi drugačnega mnenja in utišanja protestnih glasov vse močnejši in vse bolj nasilni. Pozivamo vas, da spregovorite in se krivicam aktivno uprete, tako kot so preteklosti sindikati to počeli v podobnih primerih, po vsem svetu. Ta poziv izrekamo v prepričanju prepričani, da borba za pravičen svet in palestinsko osvoboditev ni le regionalno in globalno omejen fenomen. Je vzvod za osvoboditev vseh razlaščenih in izkoriščanih ljudi na svetu.

Palestinska splošna zveza sindikatov, Gaza

 • Splošni sindikat javnih uslužbencev in delavcev v trgovini
 • Splošni sindikat občinskih delavcev
 • Splošni sindikat delavcev v predšolski vzgoji
 • Splošni sindikat delavcev v petrokemiji
 • Splošni sindikat delavcev v kmetijstvu in poljedelstvu
 • Zveza palestinskih ženskih odborov Generacija
 • Sindikat delavcev v medijih in tiskarstvu

Palestinska splošna zveza sindikatov (PGFTU)

Splošni sindikat palestinskih učiteljev

Splošni sindikat palestinskih žensk

Splošni sindikat palestinskih inženirjev

Palestinsko združenje računovodij

Zveza poklicnih združenj, vključno z:

 • Palestinsko zobozdravniško združenje, Jeruzalem – center
 • Palestinsko združenje farmacevtov, Jeruzalem – center
 • Zdravniško združenje, Jeruzalem – center
 • Združenje inženirjev, Jeruzalem – center
 • Združenje kmetijskih inženirjev, Jeruzalem – center
 • Sindikat veterinarjev, podružnica Jeruzalem

Sindikat palestinskih novinarjev

Palestinsko odvetniško združenje

Palestinsko združenje medicinskih sester in babic

Sindikat delavcev v vrtcih

Sindikat palestinskih poštnih delavcev

Zveza sindikatov profesorjev in zaposlenih na palestinskih univerzah

Splošna zveza neodvisnih sindikatov, Palestina

Palestinska nova zveza sindikatov

Palestinski splošni sindikat pisateljev

Palestinski sindikat pogodbenih izvajalcev

Zveza sindikatov zdravstvenih delavcev

Palestinski sindikat psihologov in socialnih delavcev

Foto Mohammed Ibrahim/Unsplash

Share