Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije: Je PCT pogoj ustaven in na katerem zakonu temelji?

30. 7. 2021

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) je na varuha človekovih pravic naslovil kritično in ostro javno pismo. Kot sporočajo, se čutijo dolžne zaščititi delavke in delavce, da ne bodo opravljali dela “policijskega in inšpekcijskega nadzora” s preverjanjem pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani). Predlagajo uvedbo manj invazivnih možnosti testiranj, ki so že uveljavljena v tujini, in pozivajo h končanju “cepilne represije”. Varuha med drugim sprašujejo, če gre pri vedno večjem zaostrovanju ukrepov v času, ko sploh ni razglašene epidemije za neenako obravnavo in diskriminacijo zaposlenih.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov iz pisma

Gre sploh za zakonit in ustaven ukrep?

“Na vas se zato obračamo z vprašanjem, ali je pogoj PCT ustaven ukrep in na o snovi katerega zakona ta ukrep temelji? Minister Počivalšek je na enem izmed sestankov z delodajalci, stroko in sindikatom GIT povedal, da pri tem demokracije ne bo! In to se je zgodilo!”

Neživljenjska sprememba testiranj

“Sprememba iz enotedenskega testiranja na testiranje vsakih 48 ur je neživljenjska odločitev in dodatno psihično izčrpavanje ljudi, ki se še iz različnih razlogov niso odločili za cepljenje. Še posebej govorimo o številnih delavcih, ki so bili 8 mesecev na čakanju na delo doma zaradi sprejete ga Odloka vlade, čeprav nikoli ni bilo nobenih analiz in javnosti predstavljenih uradnih podatkov, da je prav v dejavnosti gostinstva in turizma virus najbolj kužen. Virus se je namreč širil, in to v vsej razsežnosti tudi takrat, ko so naše gostilne, restavracije, hoteli, igralnice itd. bili zaprti.”

Spoštujte različne odločitve državljanov

“Glede na to, da na sindikat SGiT prejemamo številne klice delavcev, ki še niso cepljeni, zaradi ukinitve brezplačnih testiranj, smo prav z javnimi pismom apelirali na vse odločevalce v državi, da spoštujejo različnost in odločitev svojih državljanov, delodajalce pa opomnili, da morajo spoštovati tudi Zakon o varnosti in zdravju pri delu in da si gostinski ter turistični delavci testov v skladu s tem zakonom, ne bodo plačevali sami!”

Nesprejemljive prakse

“Nesprejemljivi so privilegiji cepljenih in ne sprejemljivi so represivni pritiski na zdrave ljudi! Nesprejemljivo je kontroliranje gostov pogoja PCT s strani natakarjev!” 

Celotno javno pismo je dostopno tukaj.

 

Share