Pred nami je prvi maj, praznik dela. Praznik delavk in delavcev. Žal marsikdo nima prav veliko razlogov za slavje. Cele panoge so zaprte, zapirajo se tovarne, ljudje izgubljajo delovna mesta. Tudi tam, kjer delo poteka, pogosto ni dovolj dobro poskrbljeno za varnost in zdravje. In potem je tu še politika. Ki nas dnevno bombardira z odločitvami, ki krnijo našo varnost, ogrožajo prihodnost in jemljejo pravice.

Na drugi strani politika ravno te tedne kuje velike načrte za okrevanje, sprejema pomembne dokumente, ki odločajo, kako bomo uporabili evropska sredstva ‒ za okrevanje.  Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se strinjamo, da je čas za okrevanje, vendar zahtevamo, da so ukrepi sprejeti tako, da se v prvi vrsti izboljša položaj delavk in delavcev.

S tem v mislih letošnji prvi maj pričakujemo z zahtevami za boljšo varnost vseh nas. Zahtevali bomo varne zaposlitve, zahtevali socialno varnost, varnost na delovnem mestu in varno starost.

Prvi maj, pa čeprav spet ne v živo, bo letos torej borben in bo torej uvod v bitko, ki bo še sledila. V bitko proti zakonu o demografskem skladu, ki bo ogrozil varnost starejših, v bitko proti socialni kapici, ki bo lomila socialno varnost najšibkejših, v bitko za ukrepe, ki bi okrepili položaj delavk in delavcev.

Za letošnji prvi maj čestitamo vsem delavkam in delavcem za njihov praznik in jih hkrati vabimo, da sporočijo svoje zahteve. Čas je namreč za okrevanje! Čas je za delavke in delavce. Čas za boljšo delavsko prihodnost.

Živela prvi in drugi maj!

Share